Kalender ikon Opdateret den: 23/01/2020
Læsetid:  8 minutter Bog ikon

Bundkort guide part 1: Formfaktor og PCIe

Formålet med guiden er at hjælpe dig med at finde det rigtige bundkort på baggrund af størrelse og PCIe-behov. Derefter kigger vi på de forskellige sockets og chipset, og til sidst kommer vi med nogle gode bud på gamingbundkort.

 • 1 Hvad er et bundkort?
 • 2 Hvordan ser et bundkort ud?
 • 3 Bundkort formfaktor
 • 4 ATX
 • 5 Micro-ATX
 • 6 Mini-ITX
 • 7 E-ATX
 • 8 PCI Express-slots længde og generation
 • 9 Strømforsyning til bundkort
 • Hvis du ved hvilket bundkort, du vil have, kan du søge i vores database og finde den bedste pris her: Bundkort

  Det her er part 1 af vores motherboard (bundkort)-serie. Formålet er at hjælpe dig med at finde det rigtige motherboard, på baggrund af form (størrelse) og introducere dig til PCIe.

  Part 2: Komplet liste med alle CPU sockets og chipset fra både Intel og AMD.

  Hvad er et bundkort?

  Et bundkort bliver ofte kaldt computerens rygrad, fordi det er enheden, der forbinder alle de andre ting (CPU, grafikkort, osv.). Samtidigt forbinder det også alle udgange bag på din computer. USB-porte og jackstick. Et bundkort består af mange ting. Vi vil derfor gøre vores bedste for at gøre, at guiden bliver let at forstå. I dag er gaming-bundkort ofte fyldt med alt muligt, som du næppe kommer til at bruge. Derfor kan det være en fordel at spare nogle penge på bundkortet, så du kan bruge flere på andre dele.

  Hvordan ser et bundkort ud?

  Lad os begynde med et billede af bundkortet for at give dig en idé om, hvordan et bundkort ser ud.

  Her kan du se et billede af et Z390 Aorus Pro, hvis form faktor er ATX.

  1) CPU socket: Dette er hvor din CPU sidder. Dette bundkort passer til 8/9 generation Intel Core, Pentium Gold og Celeron. Den bruger en socket der hedder LGA1151, som vi vil forklare meget mere om i part 2.

  2) DIMM/RAM: Kortet har fire RAM slots. Det er værd at undersøge, hvilke RAM dit bundkort understøtter, men de fleste bruger i dag DDR4, som dette. Det er kun hvis du har et ældre bundkort, at det bruger DDR3.

  3) PCIe x16 slots: Dette bundkort har 3 PCIe 3.0 x16 slots, som er hvor dine expansion-kort sidder. PCIe slots fortjener et afsnit for sig selv, så lige nu kan du bare se hvor de sidder.

  4) SATA-porte: Her sidder dine SATA-porte, som er hvor du kan tilslutte HDD og SSD. På dette bundkort er der mulighed for at tilslutte 6.

  5) M.2 porte: Her har du mulighed for at connecte din M.2 SSD. På dette bundkort kan der tilsluttes 2.

  6) Front panel I/O: Her tilslutter du typisk alle de elementer, som sidder forrest på dit kabinet, som f.eks. tænd/sluk knappen, USB porte, osv.

  7) Back panel I/O: Her er alle de porte, som sidder bag på computeren, som f.eks. USB og Lan port.

  8) Strømforsyning: Her tilslutter du din strømforsyning, normalt med et 24 pin stik

  Udover ovenstående, findes der mange andre funktioner i et bundkort, som f.eks. netværkskort og lydkort.

  Bundkort formfaktor

  Formfaktor, som hedder Form Factor på engelsk, er størrelsen på bundkortet. Der kan være flere forskellige formfaktorer, så du skal finde den rigtige, hvis du vil opgradere din eksisterende computer. Ellers risikerer du, at din computer ikke understøtter det nye bundkort. Skal du bygge en helt ny computer, har du en unik mulighed for at bestemme størrelsen på bundkortet. Du kan f.eks. gå efter et lille build, hvor du tager et lille bundkort og et lille kabinet. Det vil du blive glad for, hvis du slæber din computer med til Lan hele tiden. Hvis din computer derimod står meget stille, bør du udnytte de fordele, et stort bundkort giver. Du bør dog aldrig vælge dit bundkort først, hvis du er i gang med at bygge en ny computer. Det kommer vi mere ind på senere.

  Hvilke typer bundkort er der så? De mest benyttede er følgende:

  ATX

  Micro-ATX

  E-ATX

  Mini-ITX

  Der findes også andre som XL-ATX, men størrelsen er aldrig rigtig blevet defineret. Der er også helt små bundkort som Mini-STX, som er mindre end Mini-ITX. De bliver brugt til små ”bokse”. Listen er lang, så vi vælger at fokusere på de mest udbredte.

  Bundkort sammenligning

  ATX

  Størrelse højde 30,5 cm x længde 24,4 cm

  ATX er det mest populære bundkort. Det er det mindste bundkort, hvis du skal have tre til fire grafikkort til at køre SLI eller Crossfire. Det var mere populært i gamle dage. I dag er grafikkortene så gode, at du kan nøjes med et til to - selv på 4k.

  ATX kan have op til 8 RAM-slots og har ofte flere SATA-porte og front panel-porte end Micro-ATX bundkort. Du kan se et eksempel på et ATX bundkort nedenunder teksten.

  Micro-ATX

  Størrelse højde 24,4 cm x længde 24,4 cm

  Micro-ATX er ofte lidt billigere end ATX, men det har stort set samme features. På nær et par ting. Micro-ATX har ofte kun to til fire RAM-slots og har et maksimum på fire single expansion-slots eller to duo expansion-slots. Så du kan stadig køre SLI og Crossfire med to grafikkort på et Micro-ATX.

  Mini-ITX

  Størrelse højde 17 cm x længde 17 cm

  I de senere år er Mini-ATX blevet kraftigere, så det kan sagtens lade sig gøre at game på kortet. De har maksimalt et expansion-slot og to RAM-slots. Det vil sige, at du kan have et grafikkort, rigeligt med RAM og en quad core-CPU. Det lille kort har plads til knap så meget lir som et ATX, men har stadigvæk alt det essentielle.

  E-ATX

  Størrelse højde 30,5 cm x længde 33 cm

  E-ATX står for extended ATX og er et af de største bundkort, du kan få. E-ATX bliver mest brugt til servere og workstations, men der findes også dedikerede gaming-kort i den genre. E-ATX vil ofte have mulighed for at udnytte mange flere RAM. Nogle kort kan have to server CPU’er. Kortene er lavet til professionel brug, så de er ofte meget holdbare. Dog kan der tit mangle nogle helt simple ting på kortene, fordi det ikke er relevant for deres normale professionelle brug. Det kommer du uden om ved at kigge på gaming E-ATX’er

  PCI Express-slots længde og generation

  PCIe (PCI Express) sammenkobler moderne expansion-kort til bundkortet som f.eks. grafikkort, RAID kort, lydkort og netværkskort. Det hedder expansion-kort, fordi dit motherboard allerede har et grafikkort indbygget og sagtens kan køre uden f.eks. et dedikeret grafikkort. Præcis som mange bærbare skolecomputere gør.

  PCIe kommer i mange forskellige versioner. De mest almindelige er x1, x4, x8 og x16. De virker på tværs af hinanden. F.eks. kan du tilføje et x1 netværkskort eller lydkort i en x16. Det vil dog være lidt spild, men det er muligt. Det er også muligt den modsatte vej. Du kan f.eks. tage et x8 kort ned i et x4 slot, det er dog ikke helt optimalt, fordi kortet kun vil få 50% båndbredde.

  PCIe kommer i forskellige generationer, f.eks. 2.0, 3.0 og 4.0. Forskellen er, at båndbredden er blevet fordoblet i hver generation. Det betyder, at et PCIe 2.0 x8 slot, har samme performance som et PCIe 3.0 x4 slot, eller et PCIe 4.0 x2 slot.

  For at sætte nogle konkrete numre på båndbredden kan du regne med, at x1 PCIe 3.0 er 1 GB/sec. Det vil sige, at hvis du har x8 generation 3, så har du 8 GB/sec. Ved PCIe 2.0 er tallene det halve, og ved PCIe 4.0 er de fordoblet.

  Så for at opsummere:

  1. Alle PCI-slots virker med hinanden, så længe der ikke er noget fysisk i vejen for at plugge det sammen.

  2. Kortets båndbredde bestemmes af størrelsen og generationen. Hvis du har et grafikkort, der kører x16 PCIe 3.0 og plugger det ind i et bundkort, der kun har x16 PCIe 2.0, så vil begge ting køre på PCIe 2.0. Det betyder, at grafikkortet ikke udnytter dets optimale ydeevne.

  Strømforsyning til bundkort

  Det er værd lige at tage et par linjer omkring strømforsyning og bundkort. Hvis du har et ATX-bundkort, så skal du først og fremmest kigge på, om strømforsyningens formfaktor matcher ATX. Dernæst kan der være lidt forskel på kablerne. Det primære strømkabel vil enten være 20 pin eller 24 pin. Det vil ofte være nyere bundkort, der bruger 24 pin. Mange strømforsyninger har dog 20+4 pin, der passer ind i både gamle og nye bundkort.

  I part 2 kigger vi på sockets og chipset. Det er ikke nok bare at tage et bundkort, der fysisk passer med din CPU, du skal også tage stilling til, hvilket chipset du skal bruge.

  Part 2: Komplet liste med alle CPU sockets og chipset fra både Intel og AMD.