Kalender ikon Opdateret den: 06/02/2018
Læsetid:  6 minutter Bog ikon

Cryptomining begynderguide: Kan man tjene penge på cryptomining?

Vi har lavet en begynderguide til cryptomining. Hvad er det? Påvirker det priserne på grafikkort? Kan det betale sig økonomisk i Danmark? Her er en step by step guide til, hvordan du kommer i gang med at mine crypto. 🖥

Denne artikel er til dig, der ikke ved noget som helst om cryptomining. Hvis du har en idé omkring, hvad det er, men mangler hjælp til køb af grafikkort, så tag et kig på vores mining grafikkort sammenligning.

I denne artikel vil vi komme ind på, hvad cryptomining er, om det påvirker priserne på grafikkort, om det kan betale sig økonomisk i Danmark, og en step by step guide til, hvordan du kommer i gang med at mine crypto.

Cryptomining begynderguide

Hvad er kryptomining?

På det her tidspunkt har du sikkert hørt om Bitcoin, Ethereum og mange andre ”internetmønter”, som går under fællesbetegnelsen cryptocoins. Ideen med cryptocoins er at lave et decentraliseret system, hvor alle transaktioner er frit tilgængelige. Det betyder, at nogen skal lave arbejdet med at verificere transaktionerne, og det er her, at betegnelsen cryptomining bliver brugt. Der er mange forskellige coins, og der kommer nye hver dag. Men de to mest populære coins er ”Bitcoin” og ”Ethereum”. Bitcoin bliver mined med et gamingsetup eller dedikeret hardware til det f.eks. ”Antminer”. Ethereum bliver mined bedst med grafikkort, derfor bygger folk ofte et setup med 6 GPUer. Ethereum er blevet meget populær på det sidste, og det har fået efterspørgslen på grafikkort til at stige. I løbet af de seneste år har der dog været et fald i prisen på grafikkort i forbindelse med afkølingen af cryptomining markedet. Derfor er det et fantastisk tidspunkt at slå til nu.

Kan det betale sig at mine cryptocoins?

Kan man tjene penge på mining?

Det korte svar er ja. Der er nogle services der sælger cloudmining. Det kan som regel aldrig betale sig. Hvorfor skulle de sælge det, hvis det var en god forretning? Så ville de bare selv have det kørende.

Der er hovedsageligt fire faktorer, der afgør, om det kan betale sig at mine selv: Kursen på den coin du miner, Sværhedsgraden på den coin du miner, Hvilken algoritme du bruger og Prisen på elektricitet.

Prisen og sværhedsgraden på det, du vil mine, er det samme for alle i verden, men strømprisen kan variere en del. I Danmark har vi meget dyr strøm, så som udgangspunkt er det lidt op ad bakke fra start, men det kan stadig godt lade sig gøre at tjene penge på det.

Et eksempel er med et overclocked GTX 1070 Ti. Her kan du regne med at tjene omkring 7,55 DKK om dagen efter udgiften til strøm. Her er strømmen sat til 198 øre/KWH. Et GTX 1070 koster i dag ca. 4000 DKK, så det har betalt sig hjem på 571 dage (Beregnet på baggrund af Nicehash baseret på prisen d. 2. februar). Indtægten hænger sammen med kurserne på coins. Når markedskursen er lav, tager det længere tid at tjene sit kort hjem. Da dette eksempel blev lavet, var markedet i et historisk fald. Da markedet var på sit højste kunne et grafikkort tjene sig hjem på 160 dage ca.

Vigtigt: Husk, du får rabat på strøm, hvis du opretter en virksomhed. Du kan spare helt op til 70% på strøm, hvilket gør det en del mere attraktivt.

Vigtigt: Husk, at det larmer en del og producerer en god slat varme at have et eller flere overclocked grafikkort kørende i døgndrift.

Har det påvirket prisen på grafikkort?

Det korte svar er ja - Crypto og Bitcoin mining i Danmark og verdenen har påvirket prisen på grafikkort i hele verdenen. Dog skal man ikke lægge mere i det end en simpel udbud/efterspørgsel ligning. Grunden til at flere og flere har investeret i kryptominingudstyr er, at det kan svare sig i forhold til prisen, hvilket på et tidspunkt bliver udlignet, hvis priserne på grafikkort til minig stiger for meget igen. Disse grafikkort bliver ofte købt til at mine Ethereum:

Geforce GTX 1060, 1070, 1070ti, 1080, 1080ti

Radeon R9, RX 470, 480, 570, 580, VEGA

Efterspørgslen har været rigtig stor primært i starten af juli. Det har fået alle priser til at stige, og flere steder har kortene været udsolgt. Proshop har flere gange i medierne meldt ud, at de har kunder, der køber for flere hundrede tusinde kroner. Michael Nielsen fra Proshop har fortalt Computerworld, at en kunde hos Proshop købte op til 92 GTX 1080ti grafikkort på én gang.*

Danmark er også ramt af udviklingen. Ifølge vores benchmarktest af grafikkort, hvor vi regner prisen ud baseret på 3dscore, er RX 580 gået fra at være det mest effektive kort til ikke at være særligt imponerende. Kortets pris er steget med noget, der minder om 80-90%. Det har også haft den konsekvens, at et GTX 1070 og et GTX 1080 er kommet ret tæt på hinanden i pris. Forskellen er kun et par hundrede kroner.

Der er heldigvis håb forude, da samtlige producenter er gået i gang med at lave mining versioner af deres grafikkort, så de har en serie til miners og en serie til gamers. Ydermere er Ethereum, der bliver mined med GPU, også ved at gå væk fra mining.

Gode grafikkort til mining

Vi har lavet en liste over de fem mest brugte grafikkort til mining, som du kan finde her.

Det påvirkes af tre faktorer: prisen på grafikkort, hvor mange MH/s grafikkortet producerer, og hvor meget strøm grafikkortet bruger. RX 580 og Geforce GTX 1070 er blandt de mest effektive cryptomining grafikkort.

Guide til hvordan du kommer i gang med at mine

Cryptomining software

En af de mest brugte services er Nicehash, da de selv miner den coin, der er mest profitabel for dit setup. På den måde skal du ikke bekymre dig eller sidde ved dit setup hele dagen for at optimere det. Der findes også andre services som f.eks. Winminer.

Hvis du bare vil teste det af på din nuværende computer, kan du blot gå ind på Nicehash og downloade deres program.

Step by step guide

  1. Et miningsetup koster en del penge. Så første step er at tjekke din netbank og se, om du har 10.000-20.000, du kan undvære.

  2. Tjek, om du har et sted, du kan stille et miningrig, der larmer og producerer masser af varme.

  3. Du bør nok læse lidt mere om emnet fra forskellige kilder på internettet.

  4. Læs vores blogpost omkring gode grafikkort til mining.

  5. Opret en bruger på Nicehash eller en af de andre services.

  6. Vi vil stærkt anbefale, at du opretter en virksomhed, så du sparer penge på strøm.

  7. Profit ???

*Du kan læse mere om grafikkort problemet i EB her, hvor vi også har givet et par guldkorn med på vejen.