Guide til at finde det bedste gamingtastatur (Opdateret 2022)

Læs vores guide til at finde det perfekte gaming tastatur ⌨ – til lige netop dig – Vi har listet de forskellige faktorer og hvad du skal være opmærksom på

Lige nu vælter det ud med gaming tastaturer på markedet. De har alle et særligt kendetegn. Nogle er i den dyrere ende, mens andre er til den billige side. Men det dyreste tastatur er ikke nødvendigvis det, der passer til dine behov. Vi vil beskrive nogle af de fede features her, så du har en god chance for at finde det perfekte gaming tastatur, der matcher dine behov. Hvis du allerede ved hvilket tastatur du leder efter, kan du søge i vores oversigt over tastaturer, hvor vi sammenligner priser fra 35 forhandlere.

Et kræsent publikum

Gamere er blandt de mest kræsne, når der skal shoppes elektronik. Derfor kæmper alle producenter om at udvikle det bedste tastatur, der kan tiltrække det store publikum. Det bliver gjort på et hav af forskellige måder, så før du kan finde dit drømme tastatur, må du kende dine egne behov.

Mange producenter forsøger at lokke med en masse bling. Spiller du mindre krævende spil kan det sagtens være en løsning at få sig et lækkert tastatur, der ser godt ud. Men spiller du spil, hvor det gælder om at være hurtig, så er det måske ikke en dum idé at anskaffe dig et programmerbart macrotastatur, hvor du kan programmere din spiloplevelse ned til den sidste og fineste detalje

Men der er flere behov at tage hensyn til. Måske har du brug for et tastatur, der kan holde til lidt temperament, eller du kan have brug for kort afstand mellem tasterne, så du kan dræbe dine fjender endnu hurtigere. Uanset hvad, findes der en producent, der laver et gaming tastatur til netop dig.

Den rigtige switch

Der er nogle helt specifikke ting, du kan kigge efter, når du skal købe dit næste gaming tastatur. Det er for eksempel en god idé at kigge efter den rigtige switch, der registrer dit klik og sender det videre. Der finder tre typer: membran switch, scissor-switch og den mekaniske switch.

Membran switchen er den mest kendte. Den findes i et utal af keyboard og fjernbetjeninger. De er billige at producere, og så egner de sig godt til skrive- og hverdagsbrug. Til gengæld er et membran tastatur svært at rengøre, og det er knaps så holdbart som det mekaniske tastatur.

Scissor switchen larmer lidt mere end den normale membran switch. Til gengæld er ”rejsetiden” mellem tasterne langt kortere, og det kan gøre dig en hel del hurtigere i spillet. Keyboardet er også en hel del mere holdbart end membran tastaturet, og det gør det en hel del mere velegnet til spil.

Den mekaniske switch er tungere end de to andre. Det larmer også en del mere, og det er en smule dyrere. Til gengæld holder det meget længere, og du har mulighed for at skifte tasterne ud – dermed kan du også nemt gøre det rent. Et typisk mekanisk tastatur kan holde op mod 60 millioner tastetryk per tast. Hvis du køber et mekanisk tastatur, så er det nemt at få et tastatur, der passer perfekt til dine behov. Derudover er det perfekt til den hurtige gamer, fordi du ikke behøver trykke tasterne helt i bund. Nedenfor har vi udvalgt tre mekaniske tastaturer

Taster efter dine behov

Det er blevet mere reglen end undtagelsen, at du skal kunne indstille dine taster selv. Populært kaldes det for macro tastaturer. Hvis du køber et macro tastatur kan du indstille det til at gøre bestemte ting ved en kombination af taster. Det er oplagt til mange spil, og det kan gøre dig til en endnu bedre gamer.

Men inden du haster ud og køber det første og bedste macro tastatur, så kig lige på hvad producenten tilbyder dig. Funktionerne styres nemlig af software fra producenten. Derudover er det meget forskelligt, hvor macro tasterne er placeret. De kan være placeret til vestre for WASD-tasterne, så du hurtigt kan ramme dem, eller de kan sidde under spacebaren. Herunder ser du tre eksempler på tastaturer med makro knapper fra hhv.

Trådløst tastatur eller kabel

Trådløse tastaturer er efterhånden så godt med på markedet, at du ikke mister synderligt meget ved at købe et trådløst tastatur frem for et kabel tastatur. Det er altid rart med et kabel mindre omkring dig. Selvom det ikke fylder meget, kan det betyde noget for din bevægelsesfrihed.

Til gengæld kan du løbe ind i problemer med at holde tastaturet opladt. Hvis du spiller mange timer hver dag, så er det rigtig ærgerligt at løbe tør for batteri midt i et vigtigt spil. Men har du pengepungen i orden, så kan du få nogle rigtig gode trådløse tastaturer, hvor batteritiden ikke er et problem (i hvert fald i starten).

Men svartiden er også større på et trådløst tastatur, og derfor opvejer fordelene kun sjældent ulemperne ved et trådløst tastatur, når man er gamer.

Size matters

Alle moderne tastaturer er med QWERTY-placering af tasterne. Det stammer fra 1800-tallet, hvor man ændrede rækkefølgende fra alfabetisk rækkefølge, fordi bogstaverne blev filtret ind i hinanden på de gammeldags skrivemaskiner.

Du kan dog få ergonomiske tastaturer, hvor tasterne er placeret anderledes. Derudover er størrelsen på space forskellige på visse tastaturer. Det kan både være en fordel og en ulempe. Den er nemmere at ramme, men til gengæld er der andre ting, der er nødt til at være mindre. Men hvis space-tasten hyppigt bliver brugt, så er det ikke en dum idé at kigge efter et tastatur, hvor de har gjort noget ud af størrelsen.

Som tidligere nævnt er det også en god idé med taster, der ikke er placeret langt fra hinanden. Det kan gøre dig en hel del hurtigere, men til gengæld bliver det også nemmere at ramme en forkert tast. Et nyt keyboard kan kræve lidt tilvænning, så fortvivl ikke, hvis du rammer forkert nogle gange i starten – det skal nok komme.

Tastatur med LED lys

En typisk kliché om gamere er, at de spiller hele natten og nærmest ikke ved, hvordan dagslys ser ud. Der er måske ikke helt forkert, for der er noget hyggeligt over at spille om natten, selvom det bliver en hel del sværere med dårligt lys.

Det er her, at tastaturer med baggrundsbelyste taster kan være en fordel. En ting er, at det ser vildt godt ud, men det kan rent faktisk også bruges til noget. Tastaturer med lys i kommer oftest kun i én farve. Men det er faktisk ikke en dum idé at kigge efter flere farver – og gerne et, du kan programmere selv. For så kan du vælge specifikke områder, der skal have en særlig farve, så tasterne er nemme og hurtige at genkende i kampens hede.

Når det bliver dag igen skal du naturligvis have mulighed for at slukke det igen, men det tilbyder de fleste producenter også. Bare husk at bling koster ekstra. Tastaturer med lys i er ikke det dyreste på markedet, men du skal afgøre med dig selv, om der er noget, du hellere vil prioritere i dit gaming tastatur. Nedenfor kan du finde tre keyboards med lys.

Blokering af taster

I gamle dage havde vi ghosting. Ghosting betyder, at du trykker to taster ned, og en tredje tast bliver sendt til computeren, selvom det slet ikke er den, du trykker på. Hvis du har et ultra gammelt keyboard, kan det stadig være, du kæmper med den slags. Men på alle nye tastaturer er det ikke et problem.

Det er blokering af taster til gengæld. Nogle tastaturer kan kun sende to taster til din PC. Det kan naturligvis være et stort problem, hvis du er midt i et spil og ikke kan lave den kombination, du ønsker. Blokering af taster kaldes 2KRO

Hvis du vil undgå problemet skal du have et NKRO-tastatur. Her kan dit tastatur sende så mange taster, du har lyst til, til computeren. Men der er også en masse mellemting. Mange gaming tastaturer har anti-ghosting. Ofte gælder det bare kun for WASD-tasterne, så hvis du ved, dit behov er større end det, så skal du kigge efter noget andet.

Mange USB-keyboard er 6KRO kompatible. Her kan du sende seks taster ad gangen til computeren, og det er mere end nok for de fleste (så mange fingre har vi jo heller ikke). Desuden er det de allerfærreste spil, der har behov for mere.

Hvis du vil have mere end seks taster, kan du vælge et tastatur med PS/2 i stedet for USB. Det understøtter nemlig NKRO, og så er der desuden ikke den forsinkelse, du ofte kan opleve med USB. Til gengæld er du nødt til at genstarte, når du tilslutter tastaturet.

Alle de andre features

Der er så mange features i et keyboard, at vi slet ikke har plads til at nævne dem alle her. Men til sidst vil vi lige kort gennemgå et par ekstra ting. Det første er keypads. De fleste kender det som den ekstra firkant med alle numrene ude i siden. Men visse producenter har lavet et tastatur med keypad, der er specielt rettet mod gamerne. For eksempel med masser af macro taster, så du kan lave kombinationer, eller et rullehjul hvor du hurtigt kan skifte våben.

Macro taster kræver (som nævnt) en særlig software. Nogle tastaturer har en intern hukommelse, der husker dine kombinationer og sender dem til computeren. Det kan være en stor fordel, hvis du for eksempel skal spille en turnering, hvor du ikke må bruge din egen PC.

Tastaturer kan efterhånden mange ting. Der er en del, der giver dig mulighed for at tilslutte dit headset og mus direkte til tastaturet med en USB hub eller minijack forlænger. Men det er ikke nødvendigvis alle de store tastaturer, der tilbyder det, så husk at kig specifikt efter det, hvis du har behov for det.

Helt grundlæggende er der fordele og ulemper ved alle de valg, du træffer. Men med den rigtige viden er der sandsynlighed for, at du træffer det rigtige valg og kommer hjem med det bedste gaming tastatur til netop dine behov, så du kan få den allerbedste spiloplevelse hver gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *