I denne guide kommer vi igennem, hvor stor en skærm bør være, responstid, opløsning, og hvorfor hertz er så vigtigt. Vi kommer undervejs med nogle praktiske bud på gode computerskærme. 🖥
De florerer overalt på 9gag og andre sider. Billederne af det helt store opsatte gamer-paradis med flere forskellige skærme, tastaturer og mus, der blinker i alverdens farver. Noget der kan få mundvandet til at løbe på enhver gamer.
Men har du egentlig brug for alt det? Selvom det er træls at være fornuftig og voksen, så er det ligesom med computerskærme, som det er med så meget andet. Størst er ikke altid bedst. Det kan selvfølgelig være svært at opgive den indre drengedrøm om det helt store set-up, der får alle dine venner at være misundelige. Men er det egentlig ikke bedre at have en computerskærm, der forbedre dit spil frem for noget, der bare ser godt ud?
Hvis du ikke skal have det største og det bedste, skal du jo kigge efter noget andet. Hvad det helt præcist er, kan vi hjælpe dig med i denne udførlige guide, der kan skaffe dig den perfekte computerskærm til gaming, så din spilleoplevelse bliver endnu bedre.
Hvis du har et budget, og mangler hjælp til hvilken skærm du skal vælge, så er du mere end velkommen i vores Facebookgruppe, her kan du altid få hjælp.
De mange valg
Det kan være lidt af en jungle at finde den rigtige computerskærm. Især hvis man ikke ved, hvor man skal kigge hen. Annoncer, gode råd og kloge gamere er der nok af. Men faktum er, at ingen andre end dig selv ved, hvad der er den rigtige gamerskærm til dig. Det gør vi heller ikke. Vi vil ikke forsøge at fortælle dig, hvad du skal vælge, men vi vil i stedet guide dig til at træffe et bedre valg på et ordentligt grundlag.
Valgmulighederne inden for computerskærme er mange. Det skyldes uden tvivl det stadig voksende marked af hardware, der stortrives af den enorme interesse for spil og e-sport. Hvor nogle har brugt oceaner af tid på at sætte sig grundigt ind i hardwaren, så har de fleste brug for en guide og vejledning, der kan hjælpe dem til at få en endnu bedre spiloplevelse.
Du kan hurtigt komme af med rigtig mange penge for en skærm, der sagtens kan være af god kvalitet. Men hvis den ikke passer til dine behov og ønskede specifikationer, så er du lige vidt, og så betyder den gode kvalitet næsten ingenting.
Hvis du allerede har en ide omkring, hvilken skærm du gerne vil have kan du kigge i vores oversigt over PC skærme, hvor vi har samlet priser fra 35 forhandlere.
Hvor stor skal den være?
Størrelsen på din nye computerskærm er meget individuel. Selvom der er nogle overordnede guidelines til at hjælpe dig, så er det dig selv, der bedst kan vurdere, hvilken størrelse du har brug for i en skærm.
Størrelsen er meget individuelt. For nogle kan det være svært at bevare overblikket, hvis skærmen bliver mindre en 27 tommer. Andre er vant til en lille skærm, og en større skærm kan kræve en hel del tilvænning.
Det er dog aldrig anbefalelsesværdigt at gå under 19 tommer. På den måde får du en god oplevelse og et godt overblik. Hvis du vælger en under 19 tommer kan det nemt komme til at hæmme din spiloplevelse.
En god tommelfingerregel er at vælge en skærm mellem 22 og 27 tommer. På den måde får du en fuldendt og æstetisk oplevelse, der passer til stort set alle spil. Hvis skærmen blive større kommer den til at fylde meget på skrivebordet. Har du massere plads på dit skrivebord, kan du sagtens overveje en stor skærm, der ofte giver et enormt flot billede og et større arbejdsområde, hvor du kan have mange ting kørende uden at miste overblikket.
Responstid Skærm
Responstiden er helt eksistentiel, når du spiller spil på computeren. Jo lavere responstiden er, jo hurtigere opdaterer din skærm. Ved FPS computerspil er det naturligvis vigtigt at du får lynhurtige informationer, så du kan dræbe din fjende, før han dræber dig. Responstid gælder liv eller død.
Til almindeligt dagligdags brug kan en responstid på syv millisekunder sagtens bruges. Men ved FPS computerspil, hvor responstiden er altafgørende, kan to ekstra millisekunder gøre en enorm forskel. Derfor kan det bedst anbefales at gå efter en responstid på 5 millisekunder.
Ved en høj responstid på din skærm kan du også risikere at blive udsat for ghosting. Dette fænomen betyder, at dit billede kan risikere at blive sløret, når nye billeder bliver opdateret på skærmen. Hvis du er en smule seriøs omkring dit spil, så er en computer med ghosting fuldstændig udelukket. Det er et klassisk eksempel på dårlig hardware, der ødelægger dit spil.
Hvad er god responstid?
Selvom en responstid på 5 millisekunder nemt kan klare jobbet, så kan du faktisk få skærme med en responstid på helt ned til 1 millisekund. 1 ms responstid gør, at du er opdateret med det samme på skærmen. Det er det absolut hurtigste på markedet, og selvom det lyder tiltrækkende, så er det ikke nødvendigt til hverdagsbrug. Til gengæld skal du kyle alt over 5 millisekunder ud af vinduet, da det slet ikke kan bruges til spil. Vi har her fundet tre fine skærme med en responstid på 1 ms, som alle kan fås til under 1000 kroner.
Opløsning: Full HD, 2k og 4k
Full HD med den klassiske opløsning på 1920 x 1080 px, også kendt som 1080p, er den mest udbredte og populære opløsning. Den høje opløsning er da også tæt på perfekt og kan bruges til næsten alle spil.
2k med opløsningen 2560 x 1440 px, bliver også kaldt for 1440p. Hvis du arbejder med flere vinduer åbne på én gang, er det anbefalesværdigt at kigge efter 1440p. Alternativ kan man også bruge to skærme. Gaming på en 2k skærm gør også en forskel, hvis du har en computer der kan trække det.
4k skærme har en opløsning på 3840 x 2160 px (2160p), og bruges bl.a. af gaming entusiaster, med en meget kraftigt computer. Men selv med den bedste computer du kan købe, er du ikke garanteret, at kunne spille alle spil i fuld grafik på 4k. Derfor får du nok mest ud af en 4k skærm til arbejdsbrug, da du har utroligt meget plads på skærmen.
Der findes skærme med endnu højere opløsninger helt op til 8k skærme, men der går nogle år, før de bliver populære pga. en høj pris og mangel på computerkraft. Nedenstående skærme er 16:9, men er du på udkig efter bredere skærme, så findes der Ultra wide (21:9) og Dual QHD (32:9). Husk på at jo højere opløsning, jo mere kræver det af dit grafikkort, dette gælder især i spil.
Opdateringsfrekvens: Hertz (Hz)
Hvor mange Hertz din computerskærm skal have, er også et utrolig vigtigt punkt. Hertz viser, hvor hurtigt din computer opdaterer per sekund. Ved 60 Hertz skal din skærm altså opdatere 60 gange i sekundet.
Hvad betyder hertz (hz)?
En computerskærms opdateringshastighed måles i hertz (Hz). Hertz er en frekvensenhed defineret som en cyklus pr. sekund. Jo flere gange lydbølgen cykler i sekundet, jo højere er frekvensen. Den er opkaldt efter den tyske fysiker Heinrich Hertz. En højere hertz betyder, at skærmen kan vise flere billeder i sekundet.
Ved almindeligt brug af Facebook og andre hverdagsting er 60 Hertz helt fint. Der er ingen grund til at gå efter noget hurtigere. Men hvis du spiller computerspil, er det værd at gå efter 120 eller 144 Hertz. Du kan endda få op til 240hz skærme her på Compware. Her vil du få det optimale ud af dit spil, og det gælder især skydespil, hvor det er vigtigt, at du er hurtig på aftrækkeren.
Er Hz og FPS det samme?
Hertz og FPS er ikke det samme. Det er to forskellige måleenheder, men i praksis får du det samme. På digitale computerskærme vil hertz og FPS være meget tæt på hinanden.
FPS er forkortelsen for frames per second. FPS er et mål for, hvor mange billeder der vises på et sekund. Hertz (Hz) er et mål for antallet af cyklusser pr. sekund. Hertz måles i cyklusser per sekund og kan bruges til at måle frekvensen af lyd, video eller andre elektriske signaler.
Her er 3 gamer skærme med 144 hz og 1 ms:
Kurvet eller flad skærm?
En kurvet skærm kan være det perfekte for dig, der spiller mest single player, og hygge mulitiplayer spil eller vil se film på computeren. Spiller du derimod mere kompetitive spil, som for eksempel Counter-Strike: Global Offensive, er det måske ikke en kurvet skærm du skal have fat i. For at få det optimale ud af en kurvet skærm, skal du nemlig op og have mindst 30 tommer, som kan gøre det svært at bevare overblikket. Går du tilgengæld efter at kigge på den flotte grafik i fx Assassin’s Creed Odyssey, så er en kurvet skærm helt sikkert noget for dig.
En vigtig ting du skal være klar over, hvis du tænker på at købe en kurvet skærm er, at dette er ikke beregnet til at være en sofa oplevelse, hvor du kan læne dig tilbage, og spille fx GTA (medmindre det er en meget stor skærm). Hvis ikke du sidder inden for en meter af skærmen, så bliver kurverne mere synlige og det vil blive næsten det samme, som at kigge på en flad skærm. Sidder du tilgengæld under en meter fra skærmen, vil den helt sikkert få alt til at se mere realistisk ud, og du vil få en mere intens oplevelse af din film eller dit spil.
Hvad er fordelene ved at bruge en buet skærm?
Der er mange fordele ved at bruge en buet skærm. Den mest åbenlyse fordel er, at skærmens krumning gør det nemmere for seerne at se mere indhold på én gang. Det følger nemlig den naturlige kurve for vores syn, hvilket betyder, at vi kan se mere information uden at skulle flytte hovedet rundt.
En anden fordel er, at buede skærme er meget bedre til multitasking end fladskærme, da de kan ses fra en bredere vifte af vinkler og afstande.
En curved pc skærm er derfor noget for dig, som ønsker større indlevelse i dine film og spil. Du vil opleve en mere intens kamp på slagmarken, og det hele vil virke mere realistisk. Er du et konkurrencemenneske der går efter at være vinderen af hvert Fortnite eller Counter-Strike spil, er det nok nærmere en flad skærm du skal have fat i, da responstiden er afgørende når det kommer til, hvem der er den sidste mand der står op.
Priserne på kurvet skærme er de sidste par år faldet kraftigt, så går du efter at spille multiplayer, betyder få milisekunder rigtig meget og her er priserne stadig ret høje, sammenlignet med en flad skærm. Vi har her fundet tre kurvede LED skærme med 1-4 ms, der alle ligger til en pris på under 2500 kroner. Se alle kurvet skærme her.
Ultrawide til gaming
Om du skal købe en ultrawide skærm til gaming, kommer selvfølgelig an på hvad du spiller. Hvis det er kompetitiv Counter-Strike, kan det ikke anbefales, da du simpelthen mister overblikket på den store skærm. Tilgengæld kan ultrawide godt være en fordel i League of Legends, da en bredere skærm, giver dig mulighed for at se mere. Hvis du spiller spil for at nyde en flot og intens spil oplevelse, bør du overveje, om din næste skærm skal være en kurvet ultrawide skærm. Her er 3 bud på gode gamer skærme, som er kurvet og ultrawide: 34″, 1440p, 120-144 hz og 1-5 ms.
Skal skærmen bruges til film, er det et meget individuelt valg. Det gør helt sikkert din filmoplevelse mere intens på en kurvet skærm, men som sagt tidligere, kommer det an på hvilke film du ser, i forhold til om du skal vælge en ultrawide skærm.
Inden du tænker at købe en ultrawide skærm, skal du være sikker på om din computers grafikkort kan klare det. Du skal nemlig bruge omkring halvanden gang så meget kraft fra dit grafikkort, på at have en ultrawide skærm kørende, frem for en standand skærm.
Prisen meget lige med en standard skærm, hvis man sammenligner med prisen pr. pixel. En god tommelfingerregel er, at jo mindre du betaler, jo mindre pixel får du og omvendt. Det skal dog her siges, at mærket også har en hvis indflydelse på prisen. Se alle 21:9 skærme her.
LED eller LCD?
I virkeligheden er forskellen på LED-skærme og LCD-skærme ikke særlig stor. Den mest markante forskel på de to typer er, at LED versionen af en gamer skærm har en LED bagbelysning. Det gør, at du får fremstillet et langt mere overskueligt og skarpt billede. Du får en tyndere skærm og en betydeligt mindre strømforbrug. For gameren, der aldrig ser dagslyset, og har glemt, hvordan frisk luft føles, er det klart en oplagt mulighed.
Hvis du er en seriøs gamer, er det meget normal og godt at anskaffe dig en LED-skærm. Men det er også dyrere, og hvis du bare spiller afslappet til hverdag, kan du sagtens nøjes med en LCD-skærm med en lav responstid.
Paneltyper: TN, IPS og VA
Alle skærme har en paneletype, men desværre er det tit noget som bliver overset, da der for det meste snakkes om opløsning, responstid og Hz. Hvilken paneltype du skal vælge, afhænger meget af hvad dit behov er. Vi vil her kort fortælle, om de 3 mest brugte paneltyper.
TN (Twisted-Nematic)
TN er den ældste, billigste, og hurtigste. Den har i lang tid været den eneste teknologi, som kunne levere en responstid på 1 ms, og flest Hz. Grunden til at TN er den billigste, findes i farve og kontrast forholdene. Hvis du sidder lige for skærmen, er det intet problem, men kigger man på skærmen fra siden, bliver kontrast forholdene dårlige, og det bliver svært at se farverne.
Panel typen TN har ofte færre antal farver, og udnytter dem heller ikke lige så godt som IPS og VA. Så hvis du er en gamer, der foretrækker kompetitiv gaming, frem for flot grafik i dine spil, så er panel typen TN et godt valg. Det skal dog siges at TN paneler ikke supporter HDR. Se alle TN skærme her.
IPS (In-Plane Switching)
IPS panel typen scorer gennemsnitligt højst af de 3 paneltyper, hvis man ser på alle parameter, men er for det meste også den dyreste. Generelt ligger IPS med en responstid omkring 4-5 ms. IPS har de mest nøjagtige farver, samt de er ensartet når man kigger fra siden(op til 178 grader). I 2019 kom den første IPS skærm, med en responstid på 1 ms, hvilket udfordrer panel typen TN, når det kommer til hastighed. Skal du game, kan du nemt finde IPS skærme over 60 Hz, men går du efter de skærme med flest Hz, skal du kigge mod TN.
IPS er den panel type der udnytter farverne mest, og findes typisk med 1,07 milliarder farver. Derfor bliver IPS både brugt til gaming, billed- og videoredigering, samt grafisk design. De gode IPS skærme, er som regel også en del dyrere.
VA (Vertical Alignment)
VA paneltypen findes i en del gamer skærme med en responstid på 1 ms, og du kan finde skærme op til 240 Hz. Men hvad VA skærme virkelig kan prale med, er at de har den bedste kontrast ratio, som kan skabe det flotteste statiske billede på din skærm. IPS og TN paneler køre generelt omkring 1000:1 kontrast ratio, hvor man normalt finder VA paneler kører omkring 3000:1. Dette gør at VA skærme, kan vise dybere sorte nuancer, end IPS og TN. Til gengæld betyder det, at det tager længere tid for pixels, at skifte fra de mørke toner, selvom skærmen har samme responstid og Hz som IPS eller TN. Kort fortalt, så er ghosting og blurring mest iøjnefaldende på VA paneler, især når mørke pixels er til stede. Paneltypen VA er derfor ikke det bedste valg til konkurrencespil, som kræver hurtige reflekser.
Ligesom med paneltypen IPS, er det også muligt at kigge fra siden på skærmen(op til 178 grader), dog vil der mindre forskel i farverne. Panel typen VA findes ofte med 16,77 millioner eller flere. Så farverne på en VA skærm, er ikke helt nøjagtige som på en IPS skærm, men til gengæld er der flere detaljer synlige i mørke.
En VA skærm er et oplagt valg hvis du ser mange film og serier, da teknologien også bliver brugt i fladskærms TV. VA kan sagtens bruges til gaming, især hvis der er tale om at nyde den flotte grafik spil. Til gaming anbefaler vi at du tager højde for en responstid på under 5 ms og opdateringsfrekvens på over 60 Hz.
Andre funktioner
Kontrasten er vigtig i visse spil. I nogle skydespil er det vigtigt at kunne se i mørket. Her er det vigtigt med en høj kontrast i skærmen, så du selv kan justere det og dermed har en langt større chance for at spotte fjenden.
DisplayPort og HDMI indgangene de mest almindelige indgange i nye skærme. Mens ældre indgange, som VGA og DVI efterhånden er udfaset, så der er ingen grund til at kigge efter det på hylderne – du har højest sandsynligt ikke brug for det. De fleste nye computere og grafikkort har minimum én DisplayPort eller HDMI indgang, dog er der nogle bærbare som kræver en adapter. Jo dyrere skærmen er, jo flere muligheder og indgange har den. Derfor er det vigtigt at tjekke, at din kommende skærm passer til den enhed du skal tilslutte.
Der er kommet en bunke af nye og flotte computerskærme på markedet, der har alle mulige funktioner. Du kan få en hæve/sænke fod, der kan hjælpe dig med at sidde langt mere korrekt bag skærmen. Du kan få indbyggede højtalere, der er praktiske, hvis du ikke vil fylde dit skrivebord op med store klodser og ledninger.
Hvis du skal game de nyeste spil på din skærm, er det også værd at overveje om den skal have G-Sync eller FreeSync support.
Konklusionen
Selvom den rigtige computerskærm er individuel for enhver gamer, så er der alligevel nogle guidelines, du kan tage med dig. Sørg for en lav responstid, find en skærm der er omkring 22-27 tommer, hvis kurvet over 30 tommer. Gå efter 120 Hz og prøv at find en LED-skærm. Resten er helt op til dig, og forhåbentlig finder du den helt rigtige skærm, der kan gøre din spiloplevelse endnu bedre, end den allerede er.