Guide til køb af et headset til gaming i 2022

Læs vores guide og få inspiration til at finde det rigtige headset til dig. Det vigtigste er selvfølgelig dit budget, men skal du vælge headset eller earphones, og skal du vælge af kabel eller trådløs? – Og hvad er fordelen og ulempen ved surroundsound i headsettet?

Det kan virke som det nemmeste i verden at vælge det rigtige gaming headset. Langt hen ad vejen handler det da også ”bare” om lyd og komfort, og det er ikke svært at finde et headset, der har begge dele.

Men efterhånden som markedet for gamere er blevet større følger producenterne af headsets med. Det betyder, at du skal tage flere ting med i dine overvejelser, inden du kan købe det helt rigtige headset.

Heldigvis kan vi guide dig i den rigtige retning og tage nogle af de emner og features op, som du skal tage stilling til, inden du kan købe dit nye headset. Vi kan ikke tage valget for dig, men vi kan give dig en hel del redskaber, så du kan træffe et godt valg på det rigtige grundlag. Hvis du allerede ved hvilket headset du gerne vil have, kan du se vores oversigt over gamer headsets, hvor vi sammenligner priser fra 35 forhandlere.

Hvad er dit budget?

Hvad koster et headset?

Generelt set hvis du betaler +2000 kr for et headset, så skal du ikke tage stilling til så meget, fordi du får det bedste af det bedste. Derudover koster et godt headset i omegn af 700-1500 kr.

Hvis du derimod ikke har så mange penge, at bruge på et headset skal du tage stilling til hvor du gerne vil gå på kompromis. Hvad er vigtigst for dig? Komfort eller lyd. Sagt på en anden måde, er det vigtigst at musikken spiller helt perfekt, eller at du kan have det på i mange timer hver dag og snakke med vennerne? Du får ofte ikke begge ting i et billigt headset.

Over-ear headset eller In-ear earphones?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at et over-ear headset er absolut at foretrække til gaming. Selvom du kan finde mange gode in-ear headset, kan det ikke måle sig med et rigtigt headset til gaming.

Grunden til, at vi alligevel tager valget op, er, at hvis man ikke har mange penge, eller hvis man ikke gamer så meget, kan earphones sagtens bruges. Fordelen er, at du kan have dem i lommen og tage dem med på farten, så du kan høre en masse god musik. , som kommer i en let kasse, tilsluttes let til computeren og kan tages med over alt. Der findes også en masse gode in-ear på markedet, så ingen grund til panik, hvis du ikke har råd eller plads til et stort headset.

Uanset hvor meget vi reklamerer for earphones, er det svært at komme udenom, at et over-ear headset fungerer bedst, når du gamer. Lyden er markant bedre end i earphones, og det giver en meget federe oplevelse af spillet. Desuden er headsets ofte rarere at have på, hvor earphones nemt falder ud eller gør ondt i ørerne efter lang tid. Nedenfor har vi samlet tre in-ear headphones med mikrofon fra hhv.

Kabel eller trådløs?

Trådløse headsets/earphones er generelt blevet meget bedre med tiden, men det er nok ikke noget du vil lægge mærke til hvis du kun hører streamet musik. Spotify streamer nemlig kun med 320 kbps med deres ”extreme quality”. Bluetooth har et maks på 768 kbps, hvorimod kabel har et maks på 2,304 kbps.

En anden negativ ting er at du kan risikere der kommer interferens, altså en forstyrring af signalet, hvis der er en anden en tæt på dig der bruger samme signal, eller din enhed er langt væk, hvilket ofte ikke er tilfældet hvis du benytter det til gaming.

Den positive side er bevægelsesfriheden man får ved ikke, at have et kabel tilsluttet. Man kan frit gå ud i køkkenet og hente, hvad man skal bruge, hvis man sidder og gamer. Nedenfor har vi samlet tre headsets, der både kan bruges trådløs og med ledning fra hhv.

Bred frekvens

En ting, som det måske mest er nørderne, som vi kigger på, er frekvensen eller Hz. Hz er en målestok for frekvens. For eksempel kan du have et interval mellem 10.000 – 20.000 Hz. Det betyder, at enheden kan gengive lyde inden for det interval.

Selvom det kan måles, hvor meget det menneskelige øre kan høre, så er det smart at gå efter en bred frekvens. For jo bredere frekvensen er, jo bedre et lydbillede kan du forvente. Du slipper desuden for såkaldte ”skarpe kanter” i lyden.

Undgå USB headsets

Selvom vi her hos Compware, ikke skal blande os i hvilke produkter der er gode eller dårlige. Så synes vi alligevel du skal vide konsekvenserne af et USB headset. Den første meget åbenlyse konsekvens er at det ikke passer til alle platforme, hvor et 3,5mm audio jack stik passer til PC, PS4, Xbox One, mobiler og Nintendo Switch.

Den anden konsekvens er at lyd ofte ikke kan gengives så godt igennem et USB stik som via et audio jack stik.

Enheder

Der findes billige og dyre enheder. Og der findes små og store enheder. Det er smart at kigge på størrelsen af enheden, inden du køber headsettet. Nogle af de største enheder findes i flere forskellige populære gamer headsets og lander som regel på 50mm enhed.

Når du kigger efter enheder, på vores hjemmeside har vi det næsten på alle headsets, det står under specifikationer og ”Driver-enhed”.

Og det er vigtigt at finde svaret – især hvis du gamer ofte. 5.1 og 7.1 headsets kan for eksempel få lidt problemer, fordi de ikke har plads til store enheder. Det betyder, at musiksiden bliver forringet en del – især hvis man sammenligner med stereo headsets.

Surround sound eller stereo

Surround headsets er blevet umådeligt populære de seneste år. 5.1 eller 7.1 understøttelse i spil kan også være en enorm fordel, hvis du spiller FPS. Her giver det nemlig god mening at kunne høre, hvorfra fjenden sniger sig ind. Du skal dog være opmærksom på, at du ofrer en del af lyden, når du vælger surround headsets. Derfor er det ikke altid en god idé med surround.

Stereo headsets bruger også såkaldt virtuel surround, som positionerer lyden. Det betyder, at du kan høre fodspor og bevægelser tydeligt, og dermed kan du fornemme, hvor fjenden befinder sig, og det er uden at give afkald på den gode lyd.

Hvis du primært spiller FPS spil, er det næsten oplagt at vælge et surround headset. På mange modeller kan du selv indstille lyden, så du for eksempel kan booste de bagerste højtalere. Det betyder, at du har en enorm frihed med de højtalere.

Til gengæld er det oplagt at vælge et stereo headset, hvis du mest spiller RTS og hører god musik. For lyden er altså bare bedre i et stereo headset.

En sidste note er at 5.1 surround sound headset ofte skal komprimere musikken for at få den igennem 5 enheder. Det gør ofte at musik kvaliteten i sådan nogle headsets er dårligere. Det kan sammenlignes med 3D film, der er et par enkelte der kan finde ud af at lavet det fedt, men langt de fleste er noget opreklameret skrammel. 🙂

En anden ting du skal være opmærksom på hvis du vælger surround sound er, at der ofte følger en lille boks med til headsettet hvor du kan indstille lyden på. Den boks kan hurtig blive irriterende, eller tung hvis headset-kablet ikke er langt nok. Herunder har vi samlet tre headsets med 7.1 surround sound fra hhv.

Konstruktion af ørekoppen

Åbne og lukkede ørekopper på dit headset. Det virker måske som sort snak, men det har faktisk en betydning. Du kan både få åbne og lukkede ørekopper, og forskellen ligger i konstruktionen af ørekoppen omkring højtalerenheden i headsettet.

Hvis du vælger et headset med lukkede ørekopper, omslutter ørekoppen højtaleren helt, så der ikke kommer lyd ud ad headsettet.

Hvis du køber et headset med åbne ørekopper, er der ofte små huller på bagsiden, så man tydeligere kan høre lyden, hvis man sidder ved siden af uden headset på.

Hvad der er bedst er meget individuelt. De lukkede kopper kan give en meget indelukket og knapt så fyldig lyd, mens de åbne kopper kan være til gene for dine omgivelser. hvis der er meget baggrundsstøj omkring dig giver det god mening med lukkede kopper, men hvis du bare sidder derhjemme uden for meget støj, så kan de åbne kopper i sidste ende give dig en bedre lyd.

Konklusionen

Overordnet set gælder der en ret simpel regel, når du skal købe headset. Du får, hvad du betaler for. Men det betyder ikke, at du skal købe det dyreste headset på markedet – for måske er der nogle features, du ikke har brug for.

Et godt råd er, at du skal finde ud af, hvad du kan lide, og hvad du har brug for. Kig gerne vores guide igennem og kryds af, hvad du vil have. På den måde kan du både få det helt rigtige headset, og du kan måske få det billigere, end du havde regnet med, fordi du ikke sidder tilbage med en feature, du i virkeligheden ikke har brug for. God fornøjelse!

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke headsets kan bruges til PS5?

Der findes en række headsets, som passer til PS5 og PS4. Du får oftest et trådløst headset, som er nemt at tilslutte din konsol, når du gerne vil have den bedste lyd. Herunder er der tre eksempler på headsets til PS5, fra hhv. Sony, Logitech og Asus:

Hvilke headsets bruger Astralis?

Astralis er kendt for at bruge Logitech G Pro som headset når de er til turneringer rundt omkring i verden. Et særdeles godt, kablet headset, med 7.1 surround sound, støjreduktion og mikrofon. Med en vægt på 320 g er det hellere ikke det tungeste at have på hovedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *