Guide til køb af gaming mus

Der er ikke et universelt svar, det kommer an på hver enkelt person. En af de vigtigste ting er faktisk, hvordan du holder på din mus. Det man kalder grip. Læs også trådløs vs. kabel, vægt og DPI. Vi kommer også med nogle forslag til, hvordan du vælger den bedste mus 🖱

I denne artikel vil vi forsøge at belyse nogle af de særlige ting, du skal være opmærksom på, når du skal ud og finde den helt rigtige gaming mus.

Lad os få clickbaiten ud af verdenen med det samme: Der findes ikke en universel ”bedste gaming mus”. Så hvis det er det, du leder efter, så må vi desværre skuffe dig. Alle har forskellige behov og vigtige fokuspunkter, når de skal finde den rette mus. Derfor kræver det også, at du researcher lidt, inden du køber din mus. Heldigvis vil vi prøve at belyse, nogen af de spørgsmål, du måske sidder med.

Der der findes tonsvis af gamer muse, der alle matcher et særligt behov. Men hvad hjælper en række lækre features, hvis musen ikke har nøjagtig den feature, du har brug for? Og ville det ikke være perfekt, hvis du i virkeligheden ikke havde brug for den allerdyreste på markedet? For sandheden er, at den dyreste mus slet ikke behøver, at være den rigtige mus til dig.

Den rigtige mus er en helt central faktor, hvis du spiller seriøst. Men spiller du mest for sjov, er de fleste emner i guiden, ikke alt afgørende.

Hvis du allerede ved hvilken mus du vil have kan du søge i vores prissammenligning over computermus, og finde den bedste pris.

Den rigtige hånd

Det allerførste, du skal vide, ved du nok i forvejen. Hvilken hånd bruger du til at spille med? For venstrehåndede kan det være lidt af en udfordring at finde den rigtige mus. Desværre fravælger mange producenter at lave en god venstrehåndsmus til gamerne – simpelt hen fordi, der er flere, der er højrehåndede.

De senere år er der heldigvis kommet en tendens til, at du kan bruge musen med både venstre og højre hånd. En gaming mus, der passer til begge hænder er symmetrisk, så den ligger godt i både venstre og højre hånd. Det kan sagtens fungere fint, men er du på jagt efter en mus kun til venstrehåndede, så skal du forberede dig på at søge i lang tid.

Greb

Det er faktisk en god idé at analysere dit greb, inden du køber din gamer mus. Helt overordnet findes der to typer af greb. Gamere bruger begge greb, og det er en ren vanesag. Men den rigtige mus til dig, afhænger af, hvilket greb den er lavet til – og om det passer til dig.

”Claw grip” er det første greb. Her holdes musen af fingerspidserne, mens den nærmest løftes over musemåtten. Ved den type mus er det vigtigt med en let mus, som du let kan løfte uden at blive langsommere af det.

”Palm grip” er til gengæld et greb, hvor du hviler håndleddet på musen og dermed får ”skubbet” musen rundt på overfladen. Hvis du bruger det greb, er det godt med en større og tungere mus, så du let kan støtte håndleddet. Du kan også få en mus til begge typer greb, hvis du er en af dem, der skifter lidt alt efter spillet. Men er du fast bruger af det ene greb, så er det ikke dumt at anskaffe en mus specielt til formålet. Nedenfor har vi samlet tre muse der kan bruges både med claw- og palm grip.

Den trådløse mus eller klassisk kabel

Om din mus skal være trådløs eller med kabel har været en lang debat i lang tid. En ægte gamer vil utvivlsomt havne i det uundgåelige dilemma, når musen skal købes ind. Der er da også fordele og ulemper ved begge ting, og det vil vi gennemgå her.

Den trådløse mus betyder et kabel mindre på skrivebordet. I kampens hede kan det være en kæmpe fordel, og du vil føle en langt større frihed med den trådløse mus. Til gengæld risikerer du at løbe tør for batterier, opleve forsinkelse på signalet, og måske mister du endda signalet. Selv de nyere og bedste trådløse muse har en forsinkelse på signalet til computeren, og der vil altid være en risiko for, at signalet ryger helt – selvom den er lille. Desuden risikerer du at være midt i en kamp, hvor du lige pludselig løber tør for strøm.

Alt dette slipper du for med en klassisk mus med kabel. Til gengæld skal du hele tiden passe på med ikke at få kablet filtret sammen, og det kan hurtigt gå ud over din bevægelsesfrihed. Du kan også få en mus, der både fungerer med og uden kabel. Det hjælper ikke på signalet, men det afhjælper batteriproblemet, hvis du kun bruger den trådløse funktion engang imellem.

Det skaber ofte en hed debat om det trådløse signal er dårligere end signal med kabel. Hvis du kigger på store turneringer, ser du næsten udelukkende mus med kabel. Her er vores bud på tre trådløse muse:

Vægt

Måske er det ikke noget, du tænker over særlig ofte. Men vægten af din mus har faktisk stor betydning for din spiloplevelse. Men som med alle andre ting, så findes der fordele og ulemper ved hvert et valg, og derfor skal du finde det, der har størst betydning for dig.

En tung mus gør dig langsommere. Til gengæld gør lidt ekstra vægt dig også mere præcis. Du tror måske ikke, at det betyder så meget, men det gør det faktisk. Den tunge mus er sværere at løfte, og derfor bliver du langsommere af den. Til gengæld kan du næsten være sikker på, at den er mere robust og derfor holder længere. En mus med mange features er ofte også større og tungere da teknoligen fylder mere end på en lille simpel mus.

Laser eller optisk

Engang havde vi den mekaniske kuglemus. Heldigvis er de tider ovre, og nu kan du både få laser mus og en optisk mus.

Med en laser mus er du sikret på alle overflader. Her har den optiske mus en del problemer med glas- og højglansoverflader – men den optiske mus er ved at hale ind gennem de senere år.

Som gamer kommer din mus ud i nogle sjove positioner. Det er bestemt ikke unormalt at komme ud på kanten af musemåtten. Og her har lasermusen et stort problem. Lasermusen fungerer nemlig et stykke over overfladen, og derfor kan det ødelægge hele din bevægelse, hvis du skal fra kanten og ind til midten af musemåtten igen. Det sker ikke med den optiske mus, og derfor er den meget populær blandt gamere.

Til gengæld er laser musens opløsning, der måles i DPI, ofte langt højere end den optiske mus. Derfor kan det desværre ikke deles firkantet op, og det er ikke en universelt bedste løsning, når det kommer til, om du skal vælge laser eller optisk.

DPI eller CPI

DPI og CPI er to forskellige måder at måle det samme. DPI står for Dots Per Inch og CPI står for Counts Per Inch. DPI er det mest kendte, og derfor er det stadig det, der oftest bliver brugt, selvom CPI er mere korrekt.

Jo højere DPI – jo mindre skal du bevæge musen for, at den bevæger sig samme længde på skærmen. Et højt DPI-tal giver bedre ergonomi, men det gør dig også mere upræcis. Derfor er lav DPI-tal i FPS-spil meget populært.

Tip: fjern fluebenet ved ”mouse acceleration” af i Windows! – Denne funktion gør at når du bevæger din mus hurtigere, så får den acceleration. Hvis du spiller skydespil så væn dig i stedet til at spille med en fast DPI, der ikke accelerere hvis du bevæger din mus hurtigere.

1.200 – 2.000 DPI er normalt i FPS-spil, mens 5.000 er normalt i RTS-spil eller lignende, hvor præcision ikke er afgørende. Mange muse giver dig mulighed for at skrue på DPI, og derfor er det sjældent en dårlig idé at skaffe sig en mus, der har mulighed for et højt DPI-tal. Men bare sørg for, at du kan skrue på det. Her er tre muse med mulighed for høj DPI:

Software

En mus er efterhånden mere end en mus. Du kan få en masse spændende features, men det er også vigtigt, at du kan kontrollere det. Producenter tilbyder efterhånden mulighed for profiler til forskellige spil, makroknapper og endda statistik over dine spil – alt sammen gemt i musen.

Hold godt øje med det, når du køber din mus ind. Det er grunden til, at din mus kan koste en hel del ekstra, men hvis du ikke har brug for det, så er det dumt at kaste penge efter det.

De andre features

Engang var det let. Musen havde to eller tre knapper, og du vidste præcis, hvad den kunne. I dag kan du få en gamer mus med op til 17 knapper – noget, der kan få enhver gamers mund til at løbe i vand. I dag holder de fleste mus sig dog til 5 knapper.

Du skal også overveje overfladen på din ms. Den blanke overflade, der er kendt fra Microsoft, kan være bedst at holde på for nogen, mens andre foretrækker gummioverfladen.

Konklusionen må være, at der ikke findes en universelt bedste gamer mus. Det er lige så individuelt som alt muligt andet. Det vigtigste er, at du laver en god research, inden du køber din næste mus. For hvis du kommer hjem med den rigtige til dig, så øger du din spiloplevelse en hel del.

Læs mere her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *