HOW TO: Sådan installeres Python på Windows

person sticking a post it on a white board with the words how to written on it

Sådan installeres Python på Windows

Python er et populært programmeringssprog, der er kendt for sin enkelhed og alsidighed. Det bruges i mange forskellige områder, herunder webudvikling, dataanalyse, kunstig intelligens og mere. I denne vejledning vil vi gennemgå, hvordan du installerer Python på en Windows-maskine.

Trin 1: Download Python-installationsprogrammet

Først skal du gå til den officielle Python-downloadside for Windows. Find en stabil Python 3-udgivelse. Denne vejledning blev testet med Python-version 3.10.10. Klik på det passende link for dit system for at downloade den eksekverbare fil: Windows installer (64-bit) eller Windows installer (32-bit).

Trin 2: Kør det eksekverbare installationsprogram

Når installationsprogrammet er downloadet, skal du dobbeltklikke på .exe-filen, for eksempel python-3.10.10-amd64.exe, for at køre Python-installationsprogrammet.

Marker afkrydsningsfeltet “Installer launcher for alle brugere”, hvilket gør det muligt for alle brugere af computeren at få adgang til Python-launcher-applikationen. Marker afkrydsningsfeltet “Tilføj python.exe til PATH”, hvilket gør det muligt for brugerne at starte Python fra kommandolinjen.

Hvis du lige er begyndt med Python, og du vil installere det med standardfunktioner som beskrevet i dialogen, skal du klikke på “Install Now” og gå til Trin 4 – Bekræft Python-installationen. For at installere andre valgfrie og avancerede funktioner skal du klikke på “Tilpas installation” og fortsætte.

De valgfrie funktioner inkluderer almindelige værktøjer og ressourcer til Python, og du kan installere dem alle, selvom du ikke planlægger at bruge dem. Vælg nogle eller alle af følgende muligheder:

 • Dokumentation: anbefales
 • pip: anbefales, hvis du vil installere andre Python-pakker, såsom NumPy eller pandas
 • tcl/tk og IDLE: anbefales, hvis du planlægger at bruge IDLE eller følge vejledninger, der bruger det
 • Python test suite: anbefales til test og læring
 • py launcher og for alle brugere: anbefales for at gøre det muligt for brugerne at starte Python fra kommandolinjen

Klik på “Næste”.

Den avancerede indstillinger-dialog vises. Vælg de indstillinger, der passer til dine krav:

 • Installer for alle brugere: anbefales, hvis du ikke er den eneste bruger på denne computer
 • Associer filer med Python: anbefales, fordi denne indstilling associerer alle Python-filtyper med launcher eller editor
 • Opret genveje til installerede applikationer: anbefales for at aktivere genveje til Python-applikationer
 • Tilføj Python til miljøvariabler: anbefales for at aktivere lancering af Python
 • Forudkompiler standardbibliotek: ikke nødvendigt, det kan nedbringe installationen
 • Download debugging-symboler og Download debug-binaries: anbefales kun, hvis du planlægger at oprette C eller C++-udvidelser

Bemærk Python-installationsmappen, hvis du har brug for at referere til den senere. Klik på “Installer” for at starte installationen.

Efter installationen er fuldført, vises en besked om, at installationen var vellykket.

Trin 3: Tilføjelse af Python til miljøvariablerne (valgfrit)

Spring dette trin over, hvis du valgte “Tilføj Python til miljøvariabler” under installationen. Hvis du vil have adgang til Python gennem kommandolinjen, men du ikke tilføjede Python til dine miljøvariabler under installationen, kan du stadig gøre det manuelt.

Før du starter, skal du finde Python-installationsmappen på dit system. Følgende mapper er eksempler på standardsti:

 • C:\Program Files\Python310: hvis du valgte “Installer for alle brugere” under installationen, vil mappen være systemomfattende
 • C:\Users\Sammy\AppData\Local\Programs\Python\Python310: hvis du ikke valgte “Installer for alle brugere” under installationen, vil mappen være i Windows-brugerstien

Bemærk, at mappenavnet vil være anderledes, hvis du installerede en anden version, men vil stadig starte med Python.

Gå til Start og indtast “avancerede systemindstillinger” i søgefeltet. Klik på “Vis avancerede systemindstillinger”. I dialogboksen Systemegenskaber skal du klikke på fanen Avanceret og derefter klikke på Miljøvariabler.

Afhængig af din installation:

 • Hvis du valgte “Installer for alle brugere” under installationen, skal du vælge “Path” fra listen over systemvariabler og klikke på “Rediger”.
 • Hvis du ikke valgte “Installer for alle brugere” under installationen, skal du vælge “Path” fra listen over brugervariabler og klikke på “Rediger”.

Klik på “Ny” og indtast Python-stien, og klik derefter på OK, indtil alle dialoger er lukket.

Trin 4: Bekræft Python-installationen

Du kan bekræfte, om Python-installationen er vellykket, enten gennem kommandolinjen eller gennem den integrerede udviklingsmiljø (IDLE) -applikation, hvis du valgte at installere den.

Gå til Start og indtast cmd i søgefeltet. Klik på Kommandoprompt. Indtast følgende kommando i kommandoprompten:

python --version

Et eksempel på output er:

OutputPython 3.10.10

Du kan også kontrollere versionen af Python ved at åbne IDLE-applikationen. Gå til Start og indtast python i søgefeltet og klik derefter på IDLE-appen, for eksempel IDLE (Python 3.10 64-bit).

Du kan begynde at kode i Python ved hjælp af IDLE eller din foretrukne kodeeditor.

Konklusion

Du har installeret Python på din Windows 10-computer og er klar til at begynde at lære og programmere i Python. Nu kan du skrive dit første program i Python 3 og fortsætte din læring med flere Python-vejledninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *