Hvad er VSync, FreeSync og G-Sync?

I denne guide vil vi give dig et overblik over hvad VSync, FreeSync og G-Sync er. Alle teknologier, har det formål at forhindre screen tearing. Men hvad de mere præcist gør, og hvordan de passer til netop dine behov, er det vi vil prøve at hjælpe dig med.

VSync (Vertical Sync)

VSync er den originale synkroniserings teknologi for grafikkort, spil, og skærme. Hvis ikke du har en FreeSync eller G-Sync skærm, kan denne teknologi måske forbedre din spiloplevelse. Det er i hvert fald en feature, som man skal have i mente, inden man vælger en ny computerskærm.

Hvad gør VSync?

VSync har et formål, som er at eliminere screen tearing. Screen tearing kan forekomme, når din in-game fps er højere end din computerskærms refresh rate. Mange skærme findes med 60 Hz, hvilket gør, at selvom din computer køre på 100 fps, vises dette kun som 60 fps. Det betyder dog ikke at skærme med flere Hertz, er immun overfor screen tearing.

VSync har det med at have en ret stor indflydelse på din fps. Hvis din computer svinger meget i fps, fx mellem 30-60 fps, så kan VSync desværre få dit spil at blive låst, helt ned til 30 fps. Hvis du har 60+ fps, vil dit spil med VSync naturligvis være mere flydende.

De fleste spil har VSync som en indstilling, som du kan slå til eller fra i spillet. Hvis ikke dette er i det spil du spiller, så kan det også aktiveres i dit Nvidia eller AMD grafikkort kontrolpanel.

VSync har sine problemer, når det kommer til stuttering. Hvis fx at du spiller et spil med mange fps svingninger, så vil stuttering blive ret iøjnefaldende, da VSync går efter at få din skærm og dit grafikkort til samarbejde mest muligt når du spiller.
Nedenfor har vi illustreret, hvordan screen tearing kan se ud.
screen-tearing-illustration

AMD FreeSync og Nvidia G-Sync

AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, er begge en adaptive sync teknologi, som gør at grafikkortet tager styringen, hvor man tidligere med VSync, lod skærmen tage kontrollen. G-Sync er en hardware løsning, hvor FreeSync er både en hardware- og software løsning. Dette betyder ikke at de to teknologier kan fungere sammen.

G-Sync var et tiltag, som Nvidia lavede i 2013 for at forbedre skærmene. De synes ikke, at den nuværende teknologi fra V-sync var god nok, så de innoverede et nyt produkt, som kun er kommet gamerne til gode. Problemet var simpelthen, at der var for mange dårlige skærme, der kunne ødelægge spiloplevelsen, selvom du ejede et dyrt Nvidia grafikkort. Den revolutionerende teknologi introducerede ”variable referesh rate” gaming, som forhindrede stutter og tearing. Helt specifikt foregår det sådan, at producenterne af skærme køber noget G-Sync hardware og har Nvidia med ind over til at lave skærmen.

Det er ikke gratis. Historisk set har det kostet forbrugeren 500-1000 kr. ekstra i forhold til FreeSync versionen, at der står G-Sync på skærmen. Men til CES 2019 fortalte Nvidia, at de nu vil certificere FreeSync skærme, der lever op til deres krav.

Når den nye driver kommer d. 15. januar, kan alle prøve funktionen af. Som Nvidia skriver: ”Måske virker det, måske virker det halvt, eller måske virker det slet ikke.”De fleste nyere AMD og Nvidia grafikkort, supportere FreeSync og G-Sync. Hvis du er det mindste i tvivl, anbefaler vi at tjekke din producents hjemmeside, for at være sikker på om dit grafikkort er kompatibelt. En generel tommelfingerregel er, at hvis dit grafikkort er lavet efter 2015, skulle det være sikkert at antage, at teknologien supporteres.

I det at dit grafikkort nu har kontrollen over din skærms refresh rate, får du konstant et dynamisk skifte. Det vil sige, at selvom du har en skærm med 120 hz, vil din refresh rate blive dynamisk indstillet, afhængigt af hvordan dit grafikkort performer.

Teknologierne FreeSync og G-Sync, manipulere det korte tidspunkt mellem at din skærm er færdig med at tegne dit nuværende billede, og starter på det næste, også kaldet for VBI. I løbet af dette korte interval sendes ingen opdateringsdata, dette er dog ikke noget der er synligt for brugeren. Når teknologien er aktiv, venter grafikkortet, indtil skærmen er klar til at modtage et nyt billede. Dette gør alt synkroniseret, samt fjerner både stuttering fra VSync og screen tearing, da skærmen kun refresher når den har modtaget det fulde billede.
Vi har her fundet en FreeSync og en G-Sync skærm, som minder meget om hinanden.

AMD FreeSync

FreeSync teknologien, er en open source teknologi, som gør at skærmene hovedsageligt er billigere end G-Sync skærmene, da det er en closed source teknologi. FreeSync bruger Adaptive Sync, som er bygget ind i DisplayPort 1.2a, samt flere af de nyere displayporte, der findes også skærme der fungere med HDMI.

FreeSync skærme er lavet med en bestemt frame rate range, som fx kan være 55-75, 72-144, 30-144 osv. Dette kan give problemer med stuttering, hvis din fps ryger under minimumsgrænsen. Så hvis du overvejer at købe en FreeSync skærm, anbefaler vi at tjekke AMD’s liste over FreeSync skærme, for at finde lige den frame rate range som passer til dine behov, og vær opmærksom på at der hos nogle skærme er forskel på frame rate range, i forhold til om du bruger HDMI eller DisplayPort.

Så længe In-game VSync er off, vil FreeSync lade dit grafikkort producere flere framerates, end hvad din skærm kan klare. Dette introducere en smule tearing, men gør også at din input lag ryger på et absolut minimum, som er vigtigt når der spilles first person shooter spil, eller når der laves streaming af spil.

Du skal være opmærksom på at FreeSync ikke automatisk aktiveres, fordi at du har et AMD grafikkort, med en FreeSync skærm. Dette er noget du skal aktivere i dine AMD Radeon settings. Det kan få en kort forklaring her om hvordan. Her er 3 bud på en FreeSync skærm.

Nvidia G-Sync

G-Sync udkom i 2013, og var den første af de to teknologier. Så hvis ikke det havde været en Nvidia teknologi, ville det være svært at forstå hvorfor den stadig er dyrere. Denne teknologi kommer i en lille chip, som fabrikanten af din G-Sync skærm, skal købe fra Nvidia. Når det kommer til G-Sync, så har Nvidia bare en strengere kvalitetskontrol, for at gardere sig om at alt virker som det skal. Nvidia lancerede i starten af 2019, en ny driver update, som lader GTX 10xx, GTX 16xx og RTX 20xx, køre G-Sync på nogle FreeSync skærme. Dette skete efter at have testet 400 skærme, hvor de lancerede 12 FreeSync skærme der supportede G-Sync. Dette kan du læse meget mere om her 12 Skærme med FreeSync modtager G-Sync support. Der udkommer løbende flere skærme, som i dag også bliver kaldt “G-Sync compatible”.

Med G-Sync, er dine Hertz din eneste begrænsning. Der er ingen frame rate range som hos FreeSync. I stedet laver dit grafikkort en maksimumsgrænse, ved konstant at tilpasse skærmens refresh rate, til de fps der produceres af dit grafikkort. G-Sync er også meget mere end en adaptive sync teknologi, da det også gør motion blur reduction muligt, samt eliminere ghosting.
Her er 3 forslag til en G-Sync skærm.

AMD FreeSync vs. Nvidia G-Sync

På markedet finder man i dag flere og flere nye FreeSync skærme, og knap så mange G-Sync skærme. Dette sker nok af den ekstra pris, som der skal betales for en G-Sync skærm, samt at Intel har offentliggjort, at de kommer med deres grafikkort i sommeren 2020. De supporter brugen af adaptive sync, og det ville nok overraske alle, hvis de ikke hoppede med på AMD’s open source teknologi.

Det er lige nu kun muligt at køre FreeSync med et AMD grafikkort, og for at køre G-Sync skal du bruge et Nvidia grafikkort. Nvidia har annonceret 3 G-Sync TV, som på nuværende tidspunkt kun er tilgængelig i Nordamerika, det kan du læse meget mere om her. Der findes TV’er fra Samsung der tilbyder FreeSync i Danmark. For at udnytte dette, skal du enten have en PC med et AMD grafikkort, eller en Xbox One S eller Xbox One X.

Hos flere FreeSync skærme, er det muligt at se lidt ghosting, som ikke kan findes på samme måde på en G-Sync skærm. Nvidia har lagt meget arbejde i at finpudse G-Sync, for at give dig den flotteste gaming oplevelse, det er tydeligt at se på spillet og ligeledes på prisen. Kort sagt, så får du hvad du betaler for. Vi har nedenfor fundet 3 skærme, som er FreeSync og G-Sync compatible.

AMD FreeSync 2

FreeSync 2 kom ud i 2017, og er den seneste generation af FreeSync. FreeSync 2 er ligesom FreeSync, lavet til at reducere tearing og stuttering. Men hvor det hos første generation af FreeSync, kun var en lille del der virkede med HDR, er det med en FreeSync 2 skærm påkrævet. Dette øger kontrasten og giver massere farve, så du får et mere realistisk billed. Din frame rate range er blevet forbedret, samt at der hos alle FreeSync 2 skærme er low framerate compensation, også kaldet LFC, som gør at hvis din frame rate falder under din skærms frame rate range, vil LFC automatisk aktiveres for at bekæmpe screen tearing og stuttering.

Priserne for FreeSync 2 skærme er selvfølgelig også dyrere end den tidligere generation af FreeSync skærme, men er helt sikkert også det hele værd. Der findes på nuværende tidspunkt kun 19 skærme med FreeSync 2. Du kan finde alle sammen på AMD’s hjemmeside.
Nedenfor ses 3 af dem.

Vi har valgt ikke at tage G-Sync ultimate med, da der på nuværende tidspunkt kun findes 6 skærme med G-Sync ultimate, og den billigste af dem koster for tiden 14.990 kr.

Hvis du vil vide mere om computerskærme, og er i tvivl om hvilken skærm du skal anskaffe dig. Så kan vi muligvis hjælpe dig i vores Guide til køb af computerskærm.

Vi håber, det hjalp med at gøre dig klogere på de forskellige synkroniserings teknologier! – Hvis du har flere spørgsmål eller mangler hjælp, er du velkommen i vores facebookgruppe.

G-Sync HDR bliver til G-Sync Ultimate

Kravene for at blive optaget i kategorien er bl.a. 4K panels og 1000 nits peak HDR + meget andet. Det store fokus er at lave store skærme til gaming. Nvidia nævner selv Omen X65, som er en 65” skærm til en pris på $5000. Dog kommer mindre skærme også til at have G-Sync Ultimate, men for den normale gamer er G-Sync mere end rigeligt.

Nvidias pressemeddelelse kan læses her: https://blogs.nvidia.com/blog/2019/01/06/g-sync-displays-ces/

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kræver det at køre G-Sync (adaptive sync) på FreeSync skærme?

Hvis du vil udnytte G-Sync på din FreeSync skærm, er der nogle grundkrav til dit system:

  • Du skal have et GTX 10xx eller RTX 20xx. Det virker desværre ikke, hvis du har et ældre Nvidia grafikkort. Der er ikke nogen workaround.
  • Du skal have Windows 10. Windows 7 og 8 virker ikke.
  • Din skærm skal være en FreeSync skærm. Skærmen behøver ikke være certificeret af Nvidia. Der er dog ingen garanti for, at G-Sync virker, hvis certificeringen mangler.
  • Din skærm skal være forbundet med en DisplayPort 1.2/1.4. HDMI supportes desværre ikke endnu. Men mon ikke det kommer i fremtiden?
  • Du skal have den nyeste driver fra Nvidia. I skrivende stund er det 417.71.

Hvordan slår du G-Sync til?

Hvis du har styr på de fem ovenstående punkter, bør det virke at følge vores guide:

  • Du skal sikre dig, at FreeSync er tilsluttet din skærm. Der er forskel fra producent til producent, men du kan helt sikkert finde dokumentation online for lige netop din skærm.
  • Du skal frakoble din skærm og tilslutte den igen.
  • Højreklik på Nvidia kontrolpanel > ”Global settings” > ”Monitor technology” > ”G-Sync compatible” og tryk “Apply”. Din monitor bør nu gentage trin 2.
  • Hvis du kører mere end 60 Hz, bør du gå ind i resolution og ændre det til 144 Hz igen.
  • Gå ind i Nvidia kontrolpanel > ”Display” > ”Set up G-Sync”.
  • Under ”1. Apply following changes” skal du vælge at “enable” det.
  • Under ”2. Select the display you would like to change” vælger du det panel, du vil have G-Sync på. Der bør være et lille G-Sync logo på det.
  • Under ”3. Display specific settings” skal du sætte et kryds ved “Enable settings for the selected display model.”
  • Når du trykker “Apply”, bør din skærm gentage trin 2.
  • Dit G-Sync burde nu virke. Du kan tjekke det ved at gå til Nvidia kontrolpanel > ”Display” > ”Select the G-Sync compatible indicator”. Det vil give et overlay, som fortæller dig, om G-Sync virker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *