Kalender ikon Opdateret den: 11/09/2020
Læsetid:  11 minutter Bog ikon

Køb af gamer mus guide 2020

Der findes ikke et universelt svar på den bedste gamer mus til computer, da dette er forskelligt fra person til person. En af de vigtigste ting, er faktisk hvordan du holder på din mus. I denne guide kommer vi bl.a. ind på greb, vægt, DPI og trådløs vs. kabel. Vi har fundet vores anbefalinger af gamer mus, inden for de forskellige kategorier. Formålet er at klæde dig på, til at vælge den bedste gamer mus til dit behov.

 • 1 Højre og venstre hånd
 • 2 Greb
 • 3 Kabel eller trådløs
 • 4 Optisk eller laser
 • 5 Vægt
 • 6 Antal knapper
 • 7 DPI og CPI
 • 8 DPI vs. Mouse sensitivity
 • 9 Software
 • 10 De andre features
 • 11 Konklusion
 • Opsummering

  • Kig på størrelsen af musen i forhold til din hånd
  • Find dit foretrukne greb
  • Kablet vs. trådløs er en smagssag
  • Gå efter en optisk mus
  • Hvis du spiller forskellige typer spil, så vælg en mus med høj DPI
  • Du har for det meste ikke brug for mere end 5 knapper
  • Software og ekstra features bør ikke være den afgørende faktor ved valg af mus

  Højre og venstre hånd

  Det allerførste du skal vide, ved du nok i forvejen. Hvilken hånd bruger du til at spille med? For venstrehåndede kan det være lidt af en udfordring, at finde den rigtige mus. Desværre fravælger mange producenter, at lave en god venstrehåndsmus – simpelthen fordi, at der er flere højrehåndede.

  De senere år er der heldigvis kommet en tendens, til at du kan bruge musen med både venstre og højre hånd. Dette kaldes også for en “Ambidextrous” mus, og betyder at den er symmetrisk og passer til begge hænder. Herunder ses anbefaling af mus, som kan bruges af både venstre og højrehåndet:

  Greb

  Det er faktisk en god idé at analysere dit greb, inden du køber din gamer mus. Helt overordnet findes der tre typer af greb. Alle gamere bruger minimum et af disse greb, og det er en ren vanesag. Men den rigtige mus til dig, afhænger af hvilket greb den er lavet til – og om det passer til dig. Man er nødvendigvis ikke født med et bestemt greb, og alt efter ens hånds størrelse, kan de fleste godt tilvende sig de forskellige greb.

  compware-grip-guide

  Palm grip er det første greb. Her hviler du håndleddet på selve musen, og dermed skubber musen rundt på overfladen. Her er det håndfladen der styre musens bevægelse, mens dine fingre hviler fladt på siden og oven på musen. Palm grip er det mest almindelige greb, og udnyttes bedst på mellem og store størrelser mus. Alt efter musens størrelse, passer grebet til almindelige og store hænder.

  Anbefalinger af palm grip mus:

  Claw grip er et greb, hvor musen primært holdes af fingerspidserne, både på siden af musen og ovenpå, så hånden formes lidt som en klo. Dine fingre er bøjet, og din håndflade støtter på den bagerste del af musen. Claw grip bruges mest på små og mellem størrelser mus. Claw grip udnyttes bedst ved at have en let mus under 100g, som du let kan løfte uden at blive langsommere af det. Claw grip passer bedst til almindelige og små hænder.

  Anbefalinger af Claw grip mus:

  Fingertip er det sidste greb. Dette greb minder til forveksling om claw grip, men forskellen ligger i, at dine fingre ligger mere fladt, og at din håndflade slet ikke støtter på musen. Det vil sige at musens bevægelse, udelukkende bliver styret af dine fingre. Dette greb er generelt det mindst udbredte, og ses mest hvis man har en lille mus, eller en stor hånd.

  Anbefalinger af fingertip mus:

  Der er mange gamer mus som er lavet til flere greb. Men ved du allerede nu, at du bruger et bestemt greb, så kan du med fordel, gå efter en mus der passer til det.

  Kabel eller trådløs

  Om din mus skal være kablet eller trådløs, har været en debat i lang tid. En ægte gamer vil utvivlsomt havne i det uundgåelige dilemma, når musen skal købes ind. Der er da også fordele og ulemper ved begge ting, og det vil vi gennemgå her.

  Den trådløse mus betyder et kabel mindre på bordet, hvilket for mange er pænere at se på. Derudover kan en trådløs mus, heller ikke vikle sig ind i andre ting på bordet, og du vil føle en større frihed med den trådløse mus. Til gengæld risikerer du at løbe tør for batterier midt i det hele, opleve forsinkelse på signalet, eller måske miste signalet. Vælger man en trådløs mus, spiller man med større risici, for at noget kan gå galt med forbindelsen.

  Anbefalinger af trådløs gamer mus:

  Batteri og signalproblemer, slipper du for med en kablet mus. Til gengæld skal du hele tiden passe på, med ikke at få kablet filtret sammen, da det hurtigt kan gå ud over din bevægelsesfrihed. Heldigvis findes der en løsning på dette. Du kan nemlig købe en mouse bungee, som er en lille ledningsholder til din mus, og på den måde undgår du at ledningen sidder fast i noget, når du gamer.

  Anbefalinger af gamer mus med kabel:

  Den sidste mulighed, er at købe en mus, der både fungerer med og uden kabel. Det hjælper ikke på at der kan opstå udfald i signalet, men det afhjælper batteriproblemet, da du kan sætte kabel i og spille videre, hvis din mus går død.

  Anbefalinger af gamer mus som både er trådløs og kablet:

  Det skaber ofte en hed debat, om det trådløse signal er dårligere end en kablet forbindelse. Hvis du kigger på store esports turneringer, ser du næsten udelukkende mus med kabel, både fordi markedet er større for mus med ledning, men også fordi at der kan gå mindre galt, med en kablet mus.

  Optisk eller laser

  Engang havde vi den mekaniske kuglemus. Efterfølgende havde vi en del år, hvor kampen stod mellem optisk og laser mus. Heldigvis er de tider ovre, og langt de fleste mus er i dag optiske.

  Laser musens største problem er nemlig, at den stadig registrere bevægelser hvis du løfter musen lidt over bordet eller musemåtten. Dette resulterer af og til i uforudsigelige bevægelser, og kan ødelægge din oplevelse i computerspil.

  Optiske mus var tidligere kendt for ikke at virke på glas- og højglansoverflader, men teknologien er blevet udviklet en del, og i dag er det sjældent et problem.

  Derfor er svaret rimelig simpelt: Du skal vælge en optisk mus, især hvis det er til gaming. Faktisk kan det være svært at støve en laser mus op, da fabrikanterne simpelthen ikke producere særlig mange af dem mere.

  Vægt

  Måske er det ikke noget, du tænker over særlig ofte. Men vægten af din mus har faktisk stor betydning for din spiloplevelse. Men som med alle andre ting, så findes der fordele og ulemper ved hvert et valg, og derfor skal du finde det, som har størst betydning for dig.

  En tung mus gør dig langsommere. Til gengæld gør lidt ekstra vægt dig også mere præcis. Du tror måske ikke at det betyder så meget, men det gør det faktisk. Den tunge mus er sværere at løfte, og derfor bliver du langsommere af den. Til gengæld kan du næsten være sikker på, at den er mere robust og derfor holder længere. En mus med mange features, er for det meste også større og tungere, da teknologien fylder mere end på en lille mus.

  Anbefalinger af gamer mus på under 100 g:

  Antal knapper

  Engang var det let. Musen havde to eller tre knapper, og du vidste præcis hvad den kunne. I dag kan du få en gamer mus, med op til 17 knapper – noget der kan få enhver gamers mund, til at løbe i vand. I dag holder de fleste mus sig dog til omkring 5 knapper, hvilket dækker de fleste behov for en gamer. Med mindre at du ved, hvad du skal bruge alle ekstra knapperne til, er det spild af penge at købe en mus med mere end 5 knapper.

  DPI og CPI

  DPI og CPI er to forskellige måder at måle det samme. DPI står for Dots Per Inch og CPI står for Counts Per Inch. DPI er det mest kendte, og derfor er det stadig det der oftest bliver brugt, selvom CPI er mere korrekt.

  Jo højere DPI – jo mindre skal du bevæge musen. Et højt DPI-tal giver bedre ergonomi for hånden, fordi du bevæger hånden mindre. Men det betyder ikke at en høj DPI altid er godt, f.eks. i first person shooter, spiller øvede spillere med ret lav DPI, for at kunne ramme mere præcist. Ulempen er dog, at man er langsommere til at dreje rundt, hvis man bliver skudt bagfra. Der kan også være forskel på din foretrukne DPI indstilling, hvis du samler en Sniper riffel op og zoomer ind. Derfor er der mange gamer mus, som lader dig skifte DPI indstilling ved et klik på en knap på musen, mens du spiller.

  Du kan spille alle spil med alle slags mus, men din DPI indstilling vil være med til at hjælpe dig, især i online spil, hvor millisekunder er forskel på liv og død. I first person shooter spil ser man oftest DPI indstillinger mellem 400 – 1.800 DPI, mens strategispil normalt er over 4.000 DPI. I et RTS spil handler det nemlig om kunne bevæge musen hurtigt rundt på skærmen, frem for præcision. Med mindre at du ved, præcist hvilken type spil du skal spille, er det sjældent en dårlig idé at skaffe sig en mus, der har mulighed for et højt DPI-tal. På den måde kan du indstille den, alt efter hvilken type spil du spiller.

  Anbefalinger af gamer mus med meget høj DPI (18.000 - 20.000 DPI):

  DPI vs. Mouse sensitivity

  Du har helt sikkert prøvet at indstille din mouse sensitivity, enten i windows eller i et spil, og det kan til forveksling godt lyde som det samme som DPI. Men forskellen ligger i at DPI er en hardware indstilling, mens sensitivity er en software indstilling. DPI er mere præcis end mouse sensitivity, og derfor anbefales det at man indstiller DPI først, og så kan man efterfølgende finjustere sensitivity i spil indstillingerne.

  Hvis du har mouse acceleration slået til i Windows, skal du slå dette fra! – Denne funktion gør, at når du bevæger din mus hurtigere, så får den acceleration, noget som ikke er godt i spil. Det er nemlig bedre at vende sig til en fast sensitivity, som ikke er afhængig af hvor hurtigt du bevæger musen.

  Software

  Hver producent har deres egen software, hvor du kan indstille din mus yderligere. Finder du en mus med alverdens ekstra features, både i form at hardware- og software, så vil den også være dyrere. Det op til den enkelte, om man har behov for det. De mest almindelige indstillinger i software er, DPI indstillinger og omprogrammering af knapper. Men du kan også få mus som kan gemme profiler til forskellige spil, farve og lys effekter i musen, makroknapper, og endda statistik over dine spil. Der er sågar producenterne der lader dig gemme alle indstillingerne i musen, så du i princippet kan tage dine indstillinger med dig, uanset hvilken computer du måtte spille på.

  De andre features

  Der findes et hav af ekstra features, som producenterne prøver at brande deres nye produkter med. Langt de fleste er ikke særlige banebrydende, og er mere et marketingsstunt, end noget der virkelig forbedre din oplevelse.

  Lys er efterhånden blevet en selvfølge i alt gaming udstyr, og gamer mus er bestemt ikke en undtagelse. Lys kan se fedt ud, men giver dig absolut ingen fordel når du spiller. Tværtimod kan det være forstyrrende, og spiller du med trådløs mus, har musen kortere batteritid, hvis lyset er tændt.

  Variable vægt, er også noget man ser en gang imellem. Det giver dig mulighed for at putte ekstra vægt i selve musen, og på den måde justere den efter dit behov. Vægt kan gøre en forskel, men hvorfor ikke vælge en mus med den rigtige vægt fra start?

  Lufthuller er en af de nyere features der er dukket op, og det skulle efter sigende hjælpe på de svedige håndflader, man kan få i løbet af en intens kamp.

  Listen kunne sagtens fortsætte med ekstra features, men jeg tror du har forstået pointen i, at det ikke skal være den afgørende faktor, når du vælger mus.

  Konklusion

  Der findes ikke en universelt bedste gamer mus. Det er lige så individuelt som alt muligt andet. Det vigtigste er at du laver en god research, inden du køber din næste mus. For hvis du kommer hjem med den rigtige mus til dig, så øges din spiloplevelse markant. Se alle gamer mus på Compware her.