Kalender ikon Opdateret den: 08/06/2018
Læsetid:  5 minutter Bog ikon

Nvidia Volta: Lancering, pris, performance og specs

Hvis du overvejer at købe et grafikkort, kan det måske betale sig at vente lidt. – Nvidia har bekræftet, at deres nye grafikkort-serie kommer i løbet af 2018. Vi forsøger at samle alle de nyeste, troværdige rygter om Nvidias næste generation grafikkort, ”Volta”.

Denne artikel opdateres hele tiden med de nyeste rygter fra troværdige kilder omkring Volta/Ampere/Turing.

OPDATERET: 14/01 2019: Arkitekturen blev ikke Volta men Turing. Hvis du vil læse mere om de nye RTX kort, har vi skrevet en blogpost om dem her: https://compware.dk/guides/rtx-2060-2070-2080-og-2080-ti-benchmark

Sidst opdateret: 08/06 2018: Til Computex sagde Nvidia's CEO Jensen Huang, at det vil være langtid fra nu, før vi ser et nyt grafikkort. Dog ville Nvidia heller ikke gå ud og sige det nu, fordi så ville salget af eksisterende kort stoppe. De er kendte for at annoncere det 20 dage før det kommer på markedet.

Der er mange rygter om Nvidias nye grafikkort, der angiveligt bliver lanceret i 2018. Vi har lavet dette blogindlæg for at samle det hele ét sted. Navnet (arkitekturen) er ikke bekræftet nogen steder, men de tre kandidater lige nu er Turing, Ampere og Volta. Der er dog størst tiltro til, den nye serie kommer til at hedde Volta. Serien kan ende med at blive 11xx, f.eks. 1170. Den kan også ende med at blive 2xxx, så kortet hedder 2070. Grunden til det store spring er nok, at de udskifter Pascal med Voltaarkitekturen. GTX 900-serien brugte Maxwellarkitekturen, men den næste serie i køen var alligevel GTX 1000-serien.

Hvad ved vi omkring det nye grafikkort fra Nvidia?

Lancering

Lancering er ikke bekræftet. Vi ved kun, at det bliver i 2018. Dog er det meget usandsynligt, at det bliver her i marts. De fleste kilder antyder, vi tidligst ser noget i tredje kvartal i 2018, mellem juni og august.

Specs og performance:

Voltaarkitekturen kommer til at benytte sig af 12nm FinFET. GV104 chippen kommer til at have 16 Gbps med en teoretisk båndbredde på 768GB/sek. Til sammenligning har GTX 1080: 16nm FinFET, 8 Gbps og 320 GB/sek.

Ifølge 3DMark test er Titan V 20% bedre end både sin forgænger og et GTX 1080 ti. Hvis du overclocker Titan V, er den bedre end at køre to Vega64 kort (Crossfire). Så det er nok ikke usandsynligt, at vi tager et stort spring i performance igen. Det nye GTX 1170/2070 kommer nok til at være bedre end GTX 1080 Ti.

Pris:

Prisen er ikke bekræftet. Vi regner dog med, at den bliver mindre, end hvad kortene koster nu. Den kan dog blive en lille smule dyrere, end hvad de kostede, da de blev lanceret. – Og de fleste internationale hjemmesider er enige med os (PCGamersn, Pcgamer og Tomshardware). Én ting er sikker: Hvis man kigger på value for the money, kommer de nye kort nok til at give meget mere for pengene.

Hvornår bliver Nvidia Volta lanceret?

Det korte svar er: ingen ved det. Der er kun rygter. Nvidia er selvfølgelig ikke interesseret i at afsløre en dato for lancering af et nyt kort, hvis det får salget af de gamle kort til at gå i stå. Heller ikke selvom der er ganske få kort at købe for tiden… Det realistiske bud lige nu er, at kortet udkommer i tredje kvartal af 2018.

PCgamesn har snakket med deres kilder i Nvidia. De fortæller, der ikke bliver nogen nyheder til Nvidias to events her i marts, som er GDC eller GTC. Det er meget naturligt, da Nvidia normalt ikke bruger de events til at lancere nye grafikkort.

Hvis kortet bliver lanceret i Q3, kan vi nok godt forvente, der bliver snakket lidt om det til Computex i Taipei i juni. En anden oplagt mulighed lidt længere henne på året er Gamescom i Tyskland d. 21. august.

Nvidia vil selvfølgelig også sikre sig, at de får solgt alle eksisterende grafikkort, de har ude på markedet nu, inden de nye blive lanceret. Da de lancerede GTX 1000-serien, annoncerede de først i den samme måned, hvor serien blev sendt på markedet. Så de trækker den nok, lige så længe de kan. Strategien er ganske effektiv, for den får os til at spekulere og skrive om det.

Nvidia Volta specs og performance

Pascalarkitekturen vil højst sandsynligt blive erstattet af Voltaarkitekturen. Det er stadig for tidligt at have nogle specs. Voltaarkitekturen er kun ude til professionel brug hos virksomheder. Her outperformer Volta den gamle Pascal med 132% (https://www.pcgamesn.com/nvidia-volta-performance). Bemærk dog, at det er i forhold til nogle andre faktorer end til gaming. Det skal dog siges, at de nuværende Voltakort har HBM2. De nye vil sandsynligvis have GDDR6 RAM, da de er mere effektive til prisen.

Volta specs kommer til at benytte TSMC’s 12nm FinFET design, i modsætning til det nuværende 16 nm FinFet design, som 1080 ti bruger. De første forbrugerrettede Voltagrafikkort kommer med GV104 chippen. Det bliver nok high end kortene i serien 1170/2070 og 1180/2080, alt efter hvad den næste serie, der får chippen, kommer til at hedde. Så får de lidt billigere kort sikkert GV106.

Hvis vi kigger på GV104, kommer den med GDDR6 RAM i stedet for HBM2, som nævnt ovenfor. HBM2 er stadig for dyre at producere til gamere. GDDR6 har 16 Gbps i modsætning til GDDR5X, der har 14 Gbps.

Hynix mener, at de kan tilbyde en teoretisk båndbredde op til 768GB pr sekund med en 384-bit bus. Hvilket ikke er langt fra de 900GB pr. sekund, vi ser på V100.

Nvidia Volta pris

Ingen ved, hvad prisen bliver. Det er dog sandsynligt, at den bliver lidt højere end den oprindelig pris for GTX 1000-serien. Hvilket er meget billigere end nu. I november 2016 kostede et ”godt” GTX 1070 på tilbud omkring 2900 kr.

I august 2017 udtalte CEO for Nvidia, Jensen Huang, at Volta stadigvæk er for dyrt at producere til gamingsegmentet. Det taler for, at kortene kan blive lidt dyrere, selvom Nvidia får prisen ned på produktionen. Prisen bliver dog nok slet ikke i nærheden af de nuværende priser på grafikkort. Hvis man kigger på value for the money, som vi også beskriver i vores benchmark artikel, så vil de nye kort helt sikkert kunne svare sig.