Kalender ikon Opdateret den: 25/03/2022
Læsetid:  18 minutter Bog ikon

SSD guide 2022 - Information, anbefalinger og priser

Vi har skrevet en guide til, hvad du skal være opmærksom på, inden du køber din næste SSD. Vi giver også vores anbefalinger og sammenligner priser fra 35 butikker.

 • 1 Godt at vide før du læser guiden
 • 2 Hvad er en SSD?
 • 3 Hvad er forskellen på SSD og HDD?
 • 4 Hvor meget plads har jeg brug for på min SSD?
 • 5 Køb en SSD, der passer i din computer
 • 6 SSD 2.5", SSD M.2 og HDD placeringer
 • 7 SSD læse- og skrivehastighed
 • 8 4Kperformance (IOPS)
 • 9 Test 4Kperformance på din egen SSD
 • 10 Hvad er NVMe?
 • 11 Pris pr. gigabyte
 • 12 TBW (terabytes written)
 • 13 2.5” SATA SSD
 • 14 De bedste 2.5" 1 TB SSD’er
 • 15 M.2 SSD
 • 16 De bedste M.2 1 TB SSD’er fra Samsung
 • 17 Billige og gode M.2 SSD’er
 • 18 M.2 SSD Gen4 (PCIe 4.0)
 • 19 SSD’er i fremtiden?
 • Opsummering (TL;DR)

  SSD kommer primært i to typer: 2.5” SATA og M.2. M.2 kan både benytte PCIe og SATA. Længden på M.2 kan ofte være relevant, hvis den sidder i en bærbar.

  • SATA har et teoretisk maksimum på 750 MB/s, men de fleste ligger omkring 550 MB/s.

  • PCIe er generelt hurtigere end SATA

  • NVME er en ny protokol, der gør SSD’er bedre til at multitaske.

  • Læse- og skrivehastighed er kun vigtigt, hvis du benytter din SSD til at flytte store filer.

  • IOPS fortæller, hvordan din SSD klarer sig til dagligdags opgaver.

  • SSD størrelse er et individuelt behov, men som hovedregel bør du altid købe mindst 240 GB. SSD bliver rigtig dyre omkring 2 TB. Derfor kan du med fordel kombinere en SSD på 1000 GB med en HDD på 1000 GB.

  • Rent prismæssigt er SSD på 500-1000 GB billigst i kr. pr. GB.

  • Nederst i artiklen har vi et par priseksempler på 2.5” SATA, M.2 SATA og M.2 PCIE. Samsung er generelt dyrest, men de har også den bedste IOPS. Dog er der nogle billige alternativer. Som normal bruger kommer du nok ikke til at mærke forskel på M.2 PCIe SSD.

  Du kan finde SSD’er og priser fra vores forskellige forhandlere i vores database her.

  Godt at vide før du læser guiden

  En SSD (solid-state drive) er ofte den bedste opgradering, du kan give din computer, hvis du kun har en gammeldags mekanisk harddisk (HDD). Har du derimod allerede 2.5” SSD, så kommer du ikke til at mærke den store forskel hvis du skifter den ud med en M.2 SSD. Selvom M.2 er hurtigere pga. PCIe forbindelsen, så er det de færreste hverdagsopgaver og spil som du virkelig vil kunne mærke forskellen på. Forskellen kommer primært når du belaster din SSD, f.eks. ved at flytte store filer.

  Står du og skal købe en ny computer, skal du 100% gå efter købe en SSD frem for en HDD. Som minimum anbefaler vi at installere dit operativsystem på en SSD, da det gør en stor forskel for den daglige brug og hvor hurtigt din computer starter op. Hvis du har mulighed for installere de programmer og spil du bruger mest på en SSD, får du også en den bedste oplevelse. Den eneste grund til vælge HDD frem for SSD er prisen, hvilket især giver god mening til filer som du ikke bruger hele tiden, f.eks. lagring af backups, billeder, film og musik.

  I guiden fortæller vi dig alt, du behøver at vide omkring SSD’er, så du kan gå ud at lave det helt rigtige køb. Vi kommer ind på følgende: Hvad en SSD er, de forskellige formfaktorer, forskellen på PCIe og M.2, og hvad NVMe er. Vi kommer også til at snakke om størrelse, 4k IOPS, samt læse- og skrivehastighed. Derudover har vi opdateret guiden med et afsnit om M.2 PCIe 4.0. Hvis du ikke har tid til at læse hele artiklen, så kan du tjekke opsummeringen oven over, eller bruge "Vælg kapitel" knappen til hurtigt, at finde det du leder efter.

  Hvad er en SSD?

  Du kender sikkert allerede til SSD, men der kunne jo sidde en enkelt eller to, som ikke gør. En SSD (Solid State Drive) er din computers lager. Der gør det muligt at gemme ting som billeder, spil, dit styresystem osv. SSD er en opgradering af den traditionelle mekaniske harddisk, som også kaldes HDD (harddisk drive). SSD og HDD arbejder på to vidt forskellige måder. En SSD er MEGET hurtigere, men de koster også flere penge. Der kan være stor forskel på SSD’er, hvor HDD’er er mere eller mindre ens.

  Hvad er forskellen på SSD og HDD?

  Pris: Som vi nævnte før, er prisen på HDD meget billigere end på SSD. Derfor har nogle computere både SSD og HDD installeret. Så kan styresystemet og programmer du bruger ofte, ligge på SSD'en, hvorimod ting som videoer, musik og andet kan ligge på HDD'en.

  Hastighed: En SSD er meget hurtigere end en HDD. Forskellen er så stor, at du ikke er i tvivl, om du bruger en HDD eller en SSD, når du starter en computer op. Hastighedsforskellen gør også, at dine programmer og apps åbner hurtigere. Filoverførsel bliver også meget hurtigere.

  Støj: HDD larmer, fordi drevet virker ved mekanisk bevægelse. Det værste er, når din HDD begynder at bliver ældre, så kan larmen godt blive rigtigt irriterende. SSD laver næsten ingen støj.

  Strøm: En HDD kræver mere strøm på grund af den mekaniske bevægelse. Derfor er en SSD billigere i strøm. Det betyder også, at batteritiden på bærbare computere med SSD er lidt længere end med HDD. Forskellen er dog ikke så stor.

  Hvor meget plads har jeg brug for på min SSD?

  Dette er meget individuelt spørgsmål, da det kommer helt an på hvad man bruger sin computer til. Men der er én tommelfingerregel er: hellere lidt for meget, end lidt for lidt plads. Alle der har prøvet at løbe tør for plads på deres computer eller andre enheder, ved præcis hvor irriterende det kan være.

  Hvis du skal bruge en computer udelukkende til skolebrug eller surfing på internettet, så kan du nøjes med lidt plads. Skal du bruge din computer til arbejde, kommer det helt an på hvor tunge dine filer er, og om filerne bliver gemt i skyen eller på din egen computer.

  Bruger du din computer til content creation, f.eks. redigering af video, så kræver det meget plads, her kan man overveje at have en 512 GB SSD til aktive projekter, og f.eks. 4TB HDD til færdige projekter.

  Skal du game på din computer, bliver det korte svar minimum 512 GB. Det lange svar afhænger af, hvilket og hvor mange spil du spiller. For at sætte det i perspektiv så kræver det ca. 20 GB at have Fortnite installeret, mens Red Dead Redemption 2 kræver ca. 150 GB. Hvis du primært spiller indie spil, så fylder de meget mindre end AAA titler. Det er svært at trække et gennemsnit, men forvent at et spil typisk fylder mellem 20-70 GB. Nogle spil har DLC’s, mods eller andet ekstra indhold, og alt dette fylder oven i.

  Hvis du skal bruge plads til lagring af backups, musik, billeder og film, anbefaler vi kigge efter HDD, da det er billigere. Er du selv ved at bygge en stationær computer, er der mulighed for at have flere lagringsenheder. Et tip kan være, at have én SSD kun til operativsystemet, og en SSD til spil og programmer. På den måde kan du holde Windows og dine andre ting adskilt, og det kan være en fordel, hvis du får brug for at formatere din computer. Neden for har vi beskrevet de mest almindelige GB størrelser for SSD'er.

  128 GB: Det er for det meste i underkanten af, hvad du skal bruge. 128 GB bliver hurtigt brugt, alene til dit styresystem plus, få programmer eller spil. Derfor anbefaler vi kun at denne plads til computere, som primært bruges til internet brug.

  200-260 GB: Det er en fin løsning til skole- og arbejdscomputere. Men hvis du gamer flere spil eller arbejder med mange programmer, har du brug for mere.

  500 GB: er godt valg for mange, her er der mulighed for både at have flere spil og programmer installeret, men skal du have mange spil installeret kan du hurtigt løbe tør for plads.

  1 TB: Hvis budgettet er til det, anbefaler vi 1 TB til gaming. Her behøver du ikke bekymre dig så meget, om du har plads til at installere nye spil på din computer. 1 TB er også godt hvis du arbejder med større filer, f.eks. billede og videoredigering.

  2 TB+: Kigger du efter 2 TB eller mere plads, kommer du til at betale en del ekstra kr. pr. GB. Derfor bør det overvejes om du istedet skal have to SSD'er, eller måske én HDD til de filer du ikke bruger så tit.

  Køb en SSD, der passer i din computer

  SSD’er kommer i mange forskellige størrelser (formfaktor) og med forskellige forbindelser. Hvis du har købt en gaming computer eller har et relativt nyt bundkort i din computer, kan du sandsynligvis benytte alle slags. Problemet opstår, hvis du har en meget tynd bærbar eller en ældre computer.

  SSD 2.5", SSD M.2 og HDD placeringer

  Hvis du åbner dit kabinet, vil du sandsynligvis kunne se, der allerede sidder en SSD eller HDD. SSD’er og HDD’er er typisk placeret inde i kabinettet i fronten, under bundkortet eller på bagsiden, enten bag ved bundkortet eller bag ved fronten. Her er to illustrationer med typiske placeringer for HDD, 2.5" SSD'er og M.2 SSD'er i din computer. HDD og 2.5" SSD er markeret med orange, mens M.2 SSD'erne, som installeres på bundkortet, er markeret med lilla.

  kabinet-ssd-guide

  Du kan komme ud for, at dine bays har størrelsen 3.5” HDD størrelse, men det kan du nemt løse med en adapter.

  SSD læse- og skrivehastighed

  Læse- og skrivehastigheden bestemmer, hvor hurtigt du kan flytte store filer rundt. 2.5" SSD'er bruger en SATA forbindelse, som er langsommere end den PCIe forbindelse, der findes i langt de fleste M.2 SSD'er. Vi anbefaler primært at kigge på 4k (IOPS) hastigheden, da den bedre afspejler, daglig brug af en computer.

  4Kperformance (IOPS)

  Dette er måske den vigtigste specifikation ved en SSD. Hvor læse- og skrivehastighed måler performance med store filer, måler 4Kperformance ved at flytte små filer på 4 eller 8 kb rundt på SSD’en. Det er, hvad vi normalt gør, når vi bruger en computer, f.eks. hver gang vi åbner en hjemmeside, hører musik, kigger billeder igennem eller gemmer et dokument. 4Kperformance angives i IOPS (Input/Output per Second). Værdien fortæller altså, hvor hurtigt din SSD kan håndtere input og outputs. Gigabyte har med deres AORUS Gen4 7000s noget af det hurtigste du kan få fingrene i, med dens imponerende 7.000 MB/s læsning på 650k IOPS og dens 6850 MB/s skrivning på 700k IOPS.

  Test 4Kperformance på din egen SSD

  Du kan downloade mange gratis værktøjer til at teste 4k performance på din SSD. F.eks. dette: Crystalmark SSD tool

  Hvad er NVMe?

  NVMe er en protokol, som kort sagt gør din M.2 SSD hurtigere. Den bruger bl.a. parallelle udregninger, som kan sammenlignes med hyper-threading på din CPU. Alle nye bundkort skulle gerne have NVMe understøttelse, er du tvivl så kig efter det i specifikationerne, hvis bundkortet minimum har PCIe 3.0 x4, så kan det håndtere NVMe.

  Pris pr. gigabyte

  Pris pr. gigabyte siger lidt sig selv, altså hvor mange kr. betaler du pr. GB. Som du nok har indset nu, er der en del ting, der påvirker det. Dog primært IOPS og læse/skrive hastighed. Men der kan også være andre ting som mærket og størrelsen. Prisen stiger nemlig ikke lineært med størrelse. En SSD med 128 GB kan koste 2 kr. pr GB, mens en på 500 GB måske koster 2,5 kr. pr. GB. Ifølge vores egne tests tyder det på, at du for mest for pengene omkring 500-1000 GB, hvorefter det så bliver dyrere igen.

  TBW (terabytes written)

  En SSD udholdenhed bliver målt i Terabytes Written. Før i tiden kiggede man på, hvor mange gange en SSD kunne overskrives. Det bliver i dag målt i TBW. Det er dog ikke et så stort problem i dag. De fleste moderne SSD’er kan holde meget længe for den normale bruger. Det er kun noget, du skal kigge på, hvis du sidder og laver meget pladskrævende opgaver, som f.eks. videoredigering. Samsungs M.2 Pro versioner, har en længere holdbarhed, hvilket også ses på prisen. Modellen henvender sig primært til professionelt brug, hvor der dagligt skrives mange store filer til SSD'en.

  2.5” SATA SSD

  Det er den mest benyttede SSD type. Det er ofte den, de fleste folk forbinder med en harddisk. De passer i en del bærbare computere (på nær de supertynde), samt i alle stationære computere, der har en SATA connector og en ledig plads (hard drive bay). En af de store udfordringer ved SATA er, at det er begrænset, hvor hurtigt det kan overføre data. Derfor kan de ikke følge med M.2 SSD'erne.

  De bedste 2.5" 1 TB SSD’er

  Er du på udkig efter de bedste 2.5" SSD'er, så har du her vores 3 anbefalinger. Først ses Samsung 860 QVQ, som har 4k læsning på 96k IOPS, og 4k skrivning på 89k IOPS. Curcial 950 MX500 har 4k læsning på 95k IOPS, og 4k skrivning på 90k IOPS. Til sidst ses Samsung 860 EVO, der har 4k læsning på 98k IOPS, og 4k skrivning på 90k IOPS.

  M.2 SSD

  Det er vigtigt at finde ud af den fysiske størrelse, og om dit bundkort understøtter det. Bredden er som regel altid 22 mm, men længden kan variere. De mest populære længder er 60 mm og 80 mm. På vores SSD side kan du gå ind under produktet og kigge efter formfaktor, der vil ofte stå M.2 2280. Hvilket betyder M.2 22mm bred og 80mm lang. Nogle gange står det også i navnet. De fleste bundkort til stationær computer virker med alle typer. Måske skal du skrue en standoff skrue i, som følger med bundkortet, hvis du vil bruge en anden længde, end den som er standard. Er der tale om bærbare computere, skal bruge nøjagtig den længde som bærbaren understøtter.

  En lille sidste ting vedrørende M.2 er, at de kan have to forskellige forbindelser: M kan håndtere PCIe 2x porte, mens B kan håndtere PCIe 4x porte. Der findes også en B+M, som virker til begge ting, men har samme hastighed som B. Du kan købe adaptere, der kan transformere den ene og anden vej. Normalt er det ikke et særlig stort problem. Samsung laver de hurtigste SSD’er når det kommer til M.2 PCIe 3.0. Lad os tage tre eksempler fra Samsung og derefter kigge på tre alternativer.

  De bedste M.2 1 TB SSD’er fra Samsung

  Samsung’s 900 SSD serie er kendt for deres kvalitet, i form af stabilitet og ydeevne. Med en Samsung SSD er du generelt godt dækket ind med kvaliteten. Deres nyeste i serien lige nu hedder 970, og kommer i tre forskellige versioner. Den første og billigste er Samsung 970 Evo, som har 4k læsning på 500k IOPS og 4k skrivning 450k IOPS. Den næste er, Samsung 970 Evo Plus, som har 4k læsning på 600k IOPS og 4k skrivning på 550k IOPS. Den sidste og dyreste er Samsung 970 PRO, som har 4k læsning på 500k IOPS og 4k skrivning på 500k IOPS . Vi anbefaler kun 970 Pro, hvis du har behovet for konstant at flytte store filer rundt. 970 PRO har nemlig en bedre TBW, som indikerer hvor meget data der kan blive skrevet til SSD’en i dens levetid.

  Ovenstående afsnit gælder kun Samsung 970 1 TB. Er du på udkig efter 512 GB versionen, så husk at sammenlign specifikationer, da SSD’er med mindre plads, ofte har dårligere specifikationer. Du kan også sammenligne priser på alle M.2 SSD’er her.

  Billige og gode M.2 SSD’er

  Der er mange andre mærker på SSD markedet. Her er vores 3 anbefalinger, hvor vi har prøvet at tilgodese pris og performance. Lad os starte med et billigt alternativ. Western Digital Blue 3D har 95k IOPS læsning og 84k IOPS skrivning, men til gengæld er prisen noget billigere end de andre SSD’er. Kingston KC2000 er også en mulighed, den har 350k IOPS læsning og 275k IOPS skrivning. Den sidste M.2 SSD er en direkte udfordrer til Samsungs 970 serie. Seagate FireCuda 510, har 620k IOPS læsning og 600k IOPS skrivning.

  M.2 SSD Gen4 (PCIe 4.0)

  Mulighederne er forholdsvis få, hvad angår PCIe 4.0 M.2 SSD’er, og dit bundkort skal understøtte PCIe 4.0, for at kunne udnytte hastigheden. Hastigheden er faktisk dobbelt så høj, hvis man sammenlginer Samsungs (PCIe 4.0) 980 PRO 1 TB M.2 SSD som har 1000k IOPS, mod Samsungs (PCIe 3.0) 970 PRO 1 TB M.2 SSD som har 500k IOPS. Prisen på M.2 PCIe 4.0 er generelt dyere end PCIe 3.0, men kan godt retfærdigøres, hvis man kigger på pris i forhold til hastighed. Skal man have det nyeste, kommer man til betale lidt mere, men det store spørgsmål er i virkeligheden, om du har brug for det? Hvis du allerede har en SSD med en god hastighed, så er det nok næppe den, der sløver din PC ned. Mange hverdags opgaver og spil udnytter nemlig ikke hastigheden til fulde på PCIe 4.0 SSD'er. Her vores 3 anbefaler til PCIe 4.0 M.2 SSD’er.

  SSD’er i fremtiden?

  M.2 (Gen 4) PCIe 4.0 er ret nyt, og det nyeste skud på stammen er Samsung's 980 Pro PCIe 4.0 M.2 SSD med hele 1000k IOPS. Nvidia nyeste grafikkort serie er også udkommet med PCIe 4.0 support, men indtil videre ser det ikke ud til at gøre den helt store forskel i spil, hvis man sammenligner PCIe 3.0 SSD og grafikkort mod PCIe 4.0 SSD og grafikkort.

  Intel har deres Optane teknologi som er banebrydende for hastighederne på SSD markedet. Teknologien er dog stadig dyr at investere i.

  PCIe 5.0 specifikationen er klar, men der går nogle år før vi ser reelle produkter på markedet.

  Cloud services: der er ingen tvivl om at vores data er kommet mere online, og det lys kan man godt spørge sig selv om, hvor relevant lokal lagring overhovedet bliver i fremtiden. Det kan vi et eller andet sted kun gisne om, men virkeligheden lige nu er, at de fleste kender til ikke at kunne tilgå data når internetforbindelsen svigter, derfor er der stadig behov for lokal lagring. På gaming fronten ser vi at spil er begyndt at fylde mere over de seneste par år. Nu er det ikke unormalt at spil fylder omkring 80-100 GB. Tilgengæld bliver også talt mere om streaming af spil, og her har vi set lancering af Google Stadia, som har fået en blandet modtagelse. Streaming af spil har potentiale, men er stadig langt fra at ikke slå benene væk under spilbranchen. Skulle det ske, vil SSD'er til gamere måske blive mindre relevante.

  Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

  Hvad er en harddisk i en computer?

  En harddisk lagrer alle dine data. Der findes to almindelige typer harddisk: SSD og HDD. SSD er noget hurtigere til at skrive og læse end den ældre type HDD. Generelt når man vil opgradere ens plads på computeren, så køber man en harddisk, som er større end den man har. Dog er der også begrænsninger i forhold til hvor mange man kan installere. Hvis man allerede har en stor harddisk installeret, så kan man vælge at køre med mere ekstern plads. Her vil en HDD ofte være et godt bud, da du får mere plads for pengene. Samtidig er de filer, som ligger på det eksterne drev ikke nødvendigvis de mest brugte.

  Hvilken SSD til bærbar?

  Når man skal enten udskifte sin HDD eller SDD på sin bærbar, er det vigtigt at være opmærksom på hvor meget fysisk plads der er i kabinettet. Samtidig skal man også have en SSD, som passer tilslutningsmæssigt til bærbar. Vi anbefaler. En god SSD til bærbar vil være Samsungs 980 serie eller Gigabytes Aorus SSD med 512 GB.

  Hvad er SSD udeholdenhed?

  SSD udholdenhed er hvor mange terabytes en SSD kan overskrives. Det er med til at beskrive hvor lang tid en SSD-harddisk kan holde til at få slettet og skrevet ny data. I dag tillægger man denne stat særlig stor værdi, da de fleste moderne SSD'er har så højt et loft, at det ikke bliver brugt.

  Hvor lang tid holder en SSD?

  En SSD holder omkring de 10 år med mindre, at der kommer nogle deciderede fysiske skader på dem. Du får altså en harddisk, som sandsynligvis kommer til at udleve mange af de andre komponenter på computeren.